4 Aralık 2014 Perşembe

Mühendis söylerse böyle söyler!

Duymuşsunuzdur, "Tıp Fakültesinden arada sırada doktor çıkar" derler. Gerçek mesleği doktorluk olan ve gerçek mesleğini bazıların yaptığı, bazılarının yapmadığı pek çok sanatçı var malum.
Galiba bu deyişi mühendisler için de söyleyeceğiz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın 60. Yıl kutlamaları kapsamında, Bursa Şubesi'nin düzenlediği "Mesleğe Hoşgeldin Töreni", TSM Konseri ve Fotoğraf Sergisi vardı BAOB'da.
Başkan İbrahim Mart'ın, "Sayın Canan Ekinci Yılmaz, biz sadece mühendislik yapmıyoruz, sanat da icra ediyoruz. Geliniz, görünüz, izleyiniz" diyerek takılması benim de bu konseri kaçırmamama vesile oldu. O gece hem 60. Yıllarını kutladım, hem de nefis bir konsere izleyici olarak katıldım.

Makina mühendislerinden oluşan koronun konser gecesinde; Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçılarından Filiz Başıbüyük'ün tüm beden dilinden ciddiyetini hissettiğim şefliği ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Nalân Höke'nin kendine has ses tonuyla ve yerinde tonlamalarıyla yaptığı şarkı sunumları ile koristlerin performansları birleşince ortaya tadına doyulmaz bir müzik ziyafeti çıktı.
Hal böyle olunca, eski ama eskimeyen Türk Sanat Müziği eserlerinden seçilmiş repertuvardaki şarkılara bizim tarafımızdan da eşlik etmek kaçınılmazdı.
Öyle sololar vardı ki müziğin okulunu okumuş, defterini dürmüş pek çok müzisyene parmak ısırtırdı.
Hem doğuştan gelen ses renkleri, hem de çalışma konusunda mühendis titizliği bir araya gelince demek böyle oluyor dedim...

Lakin, konser esnasında dikkatimi çeken ufak bir ayrıntı oldu.
Tüm erkek solistler performanslarının ardından şef Filiz Başıbüyük ile kanka misali tokalaştılar. Oysa ki böyle zarif bir hanımın eline bir buse kondurmaktı bu geceye yakışan.
Hani genellemeler her zaman doğru değildir ama bu da sözelcilerin marifeti olsa gerek.
Fuayede kendisiyle karşılaştığım Başıbüyük'e bunu özellikle yazacağımı söyledim.
Koristlerin kendisine olan şükran duygularından eminim elbet. Lakin belki bundan sonrasında teşekkürün biraz daha estetik bir hale gelmesi adına olumlu bir dokunuş olur bu izlenimim...
****
Konserin ardından mesleğe yeni başlayan mühendisler önce mühendislik yemini ettiler, sonra da TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart tarafından sahneye alınarak Oda'ya katılım belgeleri takdim edildi.
Genç mühendisler sahneyi doldurunca sinerji de bir başka oldu.
Bayrak yarışında bayrağı devralıp gelecek kuşaklara sağlam teslim edecek olanlar onlar.
Hepsinde büyük yatırım var emek adına, aile adına, devlet adına...
Hepsinin yolları açık olsun.
İçinde sanat da barındıran mühendisliklerini layıkıyla yapsınlar ama arada da büyüklerini örnek alarak sanatsal uğraşlardan uzak kalmasınlar.
Hatta bunun için fırsat yaratsınlar.
Sanat bir nefes alış, sanat insanca yaşayış, sanat; hayatı işleyiş nakış nakış...
Unutmasınlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder