1 Kasım 2014 Cumartesi

Müziğin evrenselliğine DMD&Adoramus imzası

Dünya Müziği Derneği Çok Sesli Korosu ve İngiltere’den gelen 30 kişilik müzisyen grubu ile 1 Kasım 2014 Cumartesi akşamı Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan ‘Türk-İngiliz Dostluk Konseri’nde sahne aldılar.
Konsere, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin daveti üzerine İngiltere’nin ilk Türk Belediye Başkanı olan Londra’nın Enfield bölgesi Belediye Başkanı Ali Bakır da katıldı.
İngiltere’den gelen Adoramus Koro ve Orkestrası ile birlikte DMD Çok Sesli korolarının birlikte verdiği konser müzik yolu ile sağlanan iki farklı kültür arasındaki diyaloğun başlangıcı oldu.

Koroları tanıtacak olursak;
Adoramus Korosu 1996 yılında aralarında Koro Şefi David Hooke’un da bulunduğu bir grup müziksever tarafından kurulmuş. Sosyal organizasyonlarda büyük çaplı konserler veren orkestranın repertuvarı epey geniş. İtalyanca ve Fransızca şarkıları da repertuvarlarına alan orkestra İtalyanca eserlerden olan repertuvarlarıyla İtalya’da 4 kez konser vermiş.

Dünya Müziği Derneği (DMD) Çok Sesli Korosu ise 1994 yılında Prof. Dr. Murat Çizakça tarafından Çizakça Çok Sesli Korosu olarak kurulmuş. Daha sonra koristlerin çabalarıyla DMD kurularak farklı ülkeler dahil olmak üzere pek çok organizasyonlarda konserlerde vermişler.
DMD, çeşitli yaş ve meslekten oluşmuş Bursamızın ilk ve tek, ülkemizin ise sayılı amatör çok sesli korolarından birisi.
Koronun Şefi, o gece de koroyu yöneten Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Sezen Özeke ve Alev Çatıklar oldu.
Koroya zaman zaman sanatsever kurumlardan destek gelse de koroyu ayakta tutarak yaşatanlar bizzat koristlerin kendileri.

Bu iki koro nasıl oldu da buluştu derseniz, Adoramus Korosu zaman zaman Bursa’ya gelerek konserler vermekte imiş. DMD’yi duyduklarında birlikte konser verme fikri doğmuş. Bunu Enfield Belediye Başkanı Ali Bakır’a ilettiklerinde Bakır önce konuyla pek ilgilenmemiş. Daha sonra konunun üzerine eğilince böyle bir dostluk konserine imza atmışlar.

O gece kısaca böyle anlatılan buluşmanın ayrıntılarını DMD Koro Şefi Sezen Özeke ile yaptığımız interaktif sohbette tüm ayrıntılarıyla öğrendim.

Buyrun, Özeke anlatıyor:
“3 sene önce yine bir 29 Ekim Konseri’nde biz DMD Korosu olarak Senfoni Orkestrası ile birlikte konser vermek üzere Merinos AKKM’de bulunuyorduk. David de küçük bir müzisyen grubu ile kilisede konser vermek üzere gelmişti. Adoramus Korosu olarak değildi. Yanılmıyorsam sadece 5 kişi idiler. Grubun adı da Asaph Ensemble idi. Ben senfoni konserinde arada David ile tesadüfen tanıştım. Öğrencilerimiz yabancı birilerini görünce, “Hocam siz konuşursunuz” diye bana yönlendirdiler. O zaman öğrendim ki bir grup müzisyen Asaph Ensemble olarak Bursa’ya konser vermeye gelmişler. Konser tarihlerini öğrenip bizim koroya ve öğrencilerime duyurdum… Ve konsere epey kalabalık bir seyirci kitlesi götürdük.
Onların konserinden sonra David ile konuşurken onun da İngiltere’de koro çalıştırdığını öğrendim. Bizim de burada koromuz var dedim ve birlikte bir şeyler yapabilir miyiz diye konuştuk. Tamamen tesadüf sonucu başlayan bir tanışma ile o İngiltere’ye döndükten sonra elektronik ortamda yazışmalarımızla bu programı oluşturduk… Adoramus Korosu normalde daha kalabalık bir koro ama Bursa’ya sadece 16 kişi ile geldiler. Bazı konserlerinde orkestrası da eşlik ediyormuş. Nitekim bize de orkestra ile birlikte geldiler. Bu şekilde bir beraberlik başladı.”

Ali Bakır’ın olaya dahil olması hikâyesi ile devam ediyor:
“Biz bu konseri iki ülke arasında kardeşlik ve dostluk temalarını vurgulayarak yapmak istedik. Bu esnada Dünya Müzik Derneği Kurucu Üyesi ve Kent Konseyi Müzik Eğitimcisi Parkan Sanlıkol “Acaba iki belediye arasında bir kardeşlik oluşturabilir miyiz fikrini attı ortaya. Buradan yola çıkarak Adoramus’un bağlı bulunduğu belediyenin başkanını araştırdık. Hatta David araştırdı ve bana bir mesaj yazarak belediye başkanının Türk olduğu haberini verdi. Biz aslında çok şaşırdık ama Türk olduğunu duyunca önce Parkan Bey Başkan Ali Bakır’a bir mesaj yazdı. O da takvimine bakması gerektiği yanıtını verdi. Bu esnada ben de konserimizden iki hafta önce İngiltere’ye bir proje toplantısına katılmak için gitmiştim. Dedim ki gitmişken Ali Bakır’dan da randevu alıp görüşeyim ve kendim davet edeyim. Nitekim Londra’da kendisiyle görüştüm ve durumu anlattım. Aslında, kendisinin de dediği gibi, Adoramus Korosu’nun varlığından çok haberi yokmuş. Ama bizler de bu şekilde e-mailler yazınca kendisi sanırım daha çok ilgilendi. Oradan sonra da bu aşamaya kadar gelindi. Aslında her şey çok kısa bir zamanda gelişti. Kendisinin çok yoğun bir çalışma takvimi olduğunu öğrendim. Fakat ona rağmen buraya gelmesi ve bize zaman ayırması gerçekten çok özel bir durum oldu. Adoramus Korosu Şefi Hooke ile de burada tanıştılar.”
****
O gece iki koronun kendi Ulusal Marşlarını birlikte seslendirmeleriyle başlayan konser, daha sonra Adoramus Korosu ve Orkestrası’nın parçalarıyla devam etti. Ermenek’te göçük altında kalan işçiler için de özel bir parça seslendiren koro, onları da saygıyla anarak insan yanlarını bir kez daha kanıtladı.
Adoramus Korosu ve Orkestrası’nın sahneyi terk edişinin ardından DMD Çok Sesli Korosu sahne alarak kulaklarımızın aşina olduğu parçaları seslendirdi.
Konser, iki koronun birlikte söylediği ve değişmezimiz olan 10. Yıl Marşı ve Memleketim ile sona erdi.

İzleyicilerin ayakta alkışladığı konser, müziğin evrenselliğini bir kez daha gözler önüne serdi…

DMD ve ADORAMUS Koroları/Ave Verum Corpus/Mozart. D1inlemek için tıklayın:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder