20 Kasım 2014 Perşembe

Üretmek için emek, tasarım için bilim gerek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BEBKA ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce organize edilen Bursa Bilim Şenliği kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması'nda başvurular başladı.
Yarışma'nın lansmanı, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin (BTM) ana binasında düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Tanıtıma Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık ve BTM Genel Koordinatörü Rıfat Bakan'ın ev sahibi olduğu toplantıya, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Uludağ Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof.Dr. Zeynep Kahveci, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kahya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü Latif Deniz ve basın mensupları katıldı.
Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması'nın lansmanında, "Bilimin sokağa inmesi bakımından BTM Bilim Şenliği önemlidir" diyen BTM Genel Koordinatörü Rıfat Bakan'ın anlattığı kısa bir anektot ile başlayalım yazımıza. Ve tasarımın neden bu kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayalım.
Rıfat Bakan, gittiği bir yurtdışı ziyaretinde ‘tasarım'ı niçin bu kadar önemsediklerini sormuş oradaki yetkililere. "Biz tasarlıyoruz, siz tasarlanmışları üretiyorsunuz" demişler.
Kısacası emek, iş gücünün ucuz olduğu az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden, fikir gelişmişlerden. Bu düzen içerisinde nerede duracağımız ise bize kalmış…
"O yüzden atölye çalışmalarına önem veriyoruz, o yüzden atölye çadırları kuruyoruz. Maker olmak önemli" diyor Bakan
Başvurular 27 Şubat'a kadar sürecek
8-9-10 Mayıs tarihleri arasında yapılacak organizasyonun ana teması tasarım ve inovasyon olarak belirlenmiş ve bu yıl diğer yıllardan farklı olarak yine bilim şenliği kapsamında ilk kez proje yarışmasının düzenlenmiş. Proje yarışması kapsamında şimdiye kadar 400'e yakın katılımcıya proje yazma eğitimi verilmiş.
Yarışmanın duyurusunun yaklaşık 6 ay kadar önceden yapılması, yarışmaya katılacaklar için yeterli zamanı sağlamak içinmiş.
5 ayrı kategoride düzenlenen yarışma sonucunda 3'er projeye toplam 65 bin TL'lik para ödülünün verilecek. Milli eğitim okulları, üniversite kulüpleri ve bireysel mucitlere açık olarak düzenlenen organizasyonda başvurular 27 Şubat tarihine kadar devam edecek.
Toplam para ödülü 65 bin TL
Yarışmaya girecek projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ‘akıllı ve mobil uygulamalar', ‘inovatif endüstiyel tasarımlar', ‘ergonomi', ‘yenilenebilir enerji, geri dönüşüm ve çevre', ‘geleceğin ev aletleri', ‘güvenlik ve emniyet tasarımı' ile ‘mekanik fonksiyonellik' konularından birinde olması gerekli.
Yarışma seyrinde;15 Mart tarihinde ilk ön eleme, 26-27 Mart tarihlerinde de son ön eleme yapılacak. Temel Eğitim Okulları Projeleri kategorisinde birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin ve üçüncüye 2 bin TL, Üniversite Kulüpleri kategorisinde birinci 6 bin, ikinci 4 bin ve üçüncü 3 bin TL, Orta Öğretim Okulları Projeleri kategorisinde birinci 5 bin, ikinci 3 bin, üçüncü 2 bin TL, Bireysel Mucitler kategorisinde birinci 10 bin, ikinci 7 bin, üçüncü 5 bin TL, Mesleki Eğitim Okulları Projeleri'nde de birinci 5 bin, ikinci 3 bin ve üçüncü 2 bin TL'lik para ödülü verilecek. Ödülleri Bursa Büyükşehir Belediyesi finanse ediyor.
Milli Eğitim okullarından yapılacak başvurular İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yapılabilecek. Üniversite kulüpleri ve bireysel mucitlerden yapılacak başvurular da 
BTM üzerinden gerçekleştirilebilecek.
BEBKA'dan ödüllü yarışma 
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de, kurum olarak 2015 yılını tasarım ve inovasyon olarak belirlediklerini ve Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması'nın ana temasıyla örtüşmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kendilerinin de ödüllü bir düzenlediklerini ve yarışma başvurularının 
BEBKA sitesinden yapılabileceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder