6 Şubat Kahramanmaraş depreminin üzerinden neredeyse dört ay geçti. Depremi yaşamayan ellerde günlük hayat devam ediyor görünse de herkesin içi sızım sızım sızlamaya devam ediyor. 04:17'de yerle bir olan bir coğrafyayı ve günlerce yardım eli bekleyen insanları unutmak ne mümkün. Molozlara karışan paramparça bedenler, paramparça aileler, evlatsız kalmış analar babalar, anasız babasız kalmış evlatlar, 80 yıllık bir ömrü enkaz altında son bulan, kendisi kurtulsa da o yaştan sonra tutunduğu dalı kırılmış, kökleri olsa da dalları olmayan bir ağaca benzeyen yaşlılar, çocuk olma haliyle çadırlar arasında top koşturan çocuklar, daha birkaç saat öncesine kadar sıcak yatağında uyurken kendini evsiz barksız, çulsuz çaputsuz bulmuş insanlar...
Ve dümdüz olmuş, sanki bir kaç diş dışında tüm dişleri dökülmüş bir ağız görünümlü şehirler…
Ayakta kalan birkaç bina ve enkaz kaldırıldıkça ortada çıkan boşluklar, boşluklar, boşluklar.
Hiçbiri dolmaz boşluklar.
Bina boşluğu değil, yüzlerce hayatın yok olduğu, bomboş boşluklar...
Tüm ülke yardım için seferber oldu, depremden kaçanlara kucak açtı, kalanlara katkı sağlamaya çalıştı, çalışmaya da devam ediyor...
Bursa'dan Anadolu'ya
Bursa Nilüfer Kadın Korosu Derneği de diğer STK'lar gibi elini taşın altına koydu. Koro olarak dernekler yararına yıllarca gönüllü olarak sahne almış ve derneklere katkı sağlamış olan koro, dernekleştikten sonra gözünü Anadolu'ya çevirdi ve Anadolu'daki yardıma muhtaç yörelere el uzatmıştı. Şimdi görev yeri deprem bölgesiydi. Her yıl, 8 Mart tarihinde konser veren koro bu kez farklı bir amaçla "sahneye çıkmış", Depremzede Kızkardeşlerine destek projesi başlatmış, bu proje ile "Hayata Yeniden" demiş, deprem bölgesi için çalışıyordu.
Daha önce deprem bölgesine giden Bursa Dağcılık Federasyonu Sınır Tanımayan Dağcılık kulübü üyesi kadınlarının tespitine göre bir ihtiyaç listesi çıkartıldı.
Bu listeye istinaden dernek üyesi koristler önce dikiş makinalarının başına oturup deprem bölgesinde kadınların rahat kullanacağı şalvarlar, etekler, pijamalar dikti. Dikemeyenler de dikenler için malzeme temin etti.
Bir yandan da hijyen ürünleri toplandı. Satın alınan malzemeleri (sabun, diş fırçası, diş macunu, şampuan, el kremi, ayna, tarak, tırnak makası, iç çamaşırı, yelek, terlik, çorap, yemeni vb.) birleştirilerek, her kadın için 21 üründen oluşan kadına özel paketler oluşturuldu. Toplanan yardımlar dernek üyesi koristler tarafından bizzat kendi elleriyle yerlerine ulaştırıldı. Bu arada depremzede çocuklar da unutulmadı. Onlara da burs sağlandı.
Ama bitmedi... Çünkü bir kereyle bitmeyecekti...
Bursa Nilüfer Kadın Korosu, 21 Mayıs akşamı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda, Dr. Aysel Gürel şefliğinde verdiği 177. konserini "11 İl İçin Tek Ses, Tek Nefes, Tek Yürek Türkiye"teması ile depremde yara alan 11 İl'e ithaf etti.
175 kişilik koro izleyicinin karşısına; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa türkülerinden oluşan bir repertuvar ile çıktı. Konserin anafikri "UNUTMADIK" idi. "YANINIZDAYIZ" idi...
Halka açık olarak düzenlenen konserin "bileti", yardım malzemesiydi. "Her Paket 1 Bilet" idi... Salon girişinde biriken malzemelerden birkaçı, konser anında dahi, konsere katılan depremzedelerin ihtiyacına göre yerini buldu.
Konsere yoğun bir ilgi vardı. Konsere, konserin ithaf edildiği 11 ilin Bursa dernek başkanları da davet edilmiş ve hepsi de bu davete icabet etmişti.
Bursa Adanalılar Derneği adına Rezzan Altunbaş, Bursa Adıyamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Alp, Bursa Diyarbakırlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Atalay, Bursa Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Karaçin, Bursa Gaziantepliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu, Bursa Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Eşref Köseoğlu, Bursa Kahramanmaraşlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Gözkapan, Bursa Kilisliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tuncay Aktürk, Bursa Malatyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gaffar Aker, Bursa Osmaniyeliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Kürşat Çapar, Bursa Şanlıurfalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Çetinkaya ve CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk konser sonunda birer konuşma yaparak, gecenin mimarı Dr. Aysel Gürel’e, Aysel Hanım’ın eşi ve meslektaşı Kenan Gürel’e ve tüm ekibe teşekkürlerini sundu.
Konserin açılış ve kapanış şarkıları birliği temsil ediyordu.
"Anadolu'dan Geldik", "Türk'üm Ne Mutlu Bana", "BİZ", "Yaşa Benim Türkiyem" ve "Memleketim" şarkıları, bayraklarla sahneye çıkan Halk Dansları ekibine, salondaki izleyicinin de ellerindeki bayraklarla eşlik etmesiyle hep bir ağızdan söylendi.
Konserin tamamı hüzünlü türkülerden oluşuyordu haliyle. Anadolu baştan ayağa hüzün değil miydi zaten? 11 ile ithafen 11 ilden seçilen türkülerin sözleri hep ayrılık, hep karşılıksız sevda, hep acı yüklüydü.
Bozkır'ın Tezenesi Neşet Ertaş'ın "Neredesin Sen", Şanlıurfa türküsü "Nemrudun Kızı", Malatya türküsü "Etek Sarı, Sen Etekten Sarısan", Adıyaman türküsü "Düz Dara Yar Düz Dara", Kahramanmaraş türküsü "Mihriban", Hatay türküsü "Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok", Diyarbakır Türküsü "Bahçada Yeşil Çınar, Boyu Boyuma Uyar", Elazığ türküsü "Çayda Çıra", Osmaniye türküsü "Menevşe Buldum Derede", Adana için "İbrişim Örmüyorlar", Kilis türküsü "Zeytin Yaprağı Yeşil", Gaziantep türküsü "Antebin Hamamları"... Hepsinin hikâyesi bir başkaydı...
Bursa Nilüfer Kadın Korosu Halk Dansları Ekibi "Karadeniz Dansı" ile sahneye çıkıp horon tepmeye başlayınca salondaki hüzünlü hava bir nebze de olsa dağıldı. Bu oyun aslında bir depremzede tarafından talep edilmişti ve talep yerine getirildi.
Yaş ortalaması 50 olan kadınlardan oluşan ekip yaklaşık 7 dakika boyunca sahnede "hamsi paluğu gibi" hop hop oynadı. Bir ara Çayda Çıra dansı ile koroya eşlik etti. Onlar hem dansçıydı, hem koristti. Çünkü Bursa Nilüfer Kadın Korosu her ekibi kendi içinden çıkartıyor, gücünü kendi içinden alıyordu.
Konserde tam önümde oturan halk dansları eğitmeni Timur Torgay dansları dikkatle izledi ve dans sonlarında hepsini alkışladı. Tabii ki onun alkışının kıymeti daha başkaydı...
****
Gecenin sonunda evli evine, köylü köyüne giderken, depremde evsiz barksız kalanlar nerelerde uyuyordu, hangi sabaha uyanacaklardı, bundan sonraki hayatlarını nasıl sürdüreceklerdi düşünceleriyle döndüm ben de eve.
Bir sonraki adımda aynı kaderi paylaşmak da vardı. Coğrafya malumdu, ya binalar, ya yollar, ya köprüler? Her ne kadar yanımızda halkımız olacaksa da; biliyorum ki elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez.
Kısacası; devlet önce önleyici, sonra kurtarıcı, sonra da sürdürücü olmalı...
Görüldüğü üzere, gerisini biz hallediyoruz...
23 Mayıs 2023 / C.E.Y.
Gecenin fotoğraf ve videoları için tıklayınız: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10160475353978592&type=3
2013'ten 2023'e Bursa Nilüfer Kadın Korosu yazılarım
Her derde deva bir koro / 17 Mart 2013
Assolistlere taş çıkarttılar / 7 Nisan 2013
Nilüfer Kadın Korosu bildiğiniz gibi ‘değil’ / 3 Kasım 2013
Kadına Şiddet dursun diye söylendi hep şarkılar / 8 Aralık 2013
Oyuncular değişse de, oyun bitmez... / 4 Şubat 2014
Nilüfer Kadın Korosu'ndan Çılgın Kına Gecesi / 8 Mart 2014
Kökler, 'Merhaba Rumeli' ile hem yâd, hem şâd edildi / 23 Kasım 2014
Nilüfer Kadın Korosu ‘Sıra Gecesi’ni de ele geçirdi / 8 Mart 2015
Lösemili çocuklara notalarla dokunmak / 15 Nisan 2015
Kadın Korosu'ndan 'on numara' bir konser / 17 Kasım 2015
Kadın Korosu Türkiye'yi aştı, dünyaya ulaştı / 9 Mart 2016
Var mı böyle bir koro? / 31 Ocak 2017
Bursa Gezeği'ni kadınlar yaparsa / 6 Mart 2017
Su Gibi Aziz Olun... / 17 Mart 2017
Nilüfer Kadın Korosu'ndan Aile Boyu Bir Konser / 14 Mayıs 2018
Hey Gidi Nilüfer Kadın Korosu / 5 Mart 2019
Sahibinden Emanet Şarkılar / 21 Ekim 2019
Nilüfer Kadın Korosu ile Sahne Arkası / 4 Ocak 2022
Türk'üz, Türkü Çağırırız! / 7 Mart 2022
Kadın Korosu, Bursa Festivali’nde Tarih Yazdı / 3 Temmuz 2022
On Bir İl İçin Tek Ses / 23 Mayıs 2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder