8 Mart 2014 Cumartesi

Nilüfer Kadın Korosu'ndan Çılgın Kına Gecesi

Bu korodan korkulur a dostlar...
Her konserde kendilerini bir adım daha aşıyorlar. Bizleri de peşlerine takarak, başka alemlere sürüklüyorlar.
7 Mart Cumartesi gecesi Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği yararına düzenlenen "Dünya Kadınlar Günü Konseri"nin ilk bölümü sevilen şarkılardan oluştu. Uğur Mumcu'daki gecede her zamanki gibi yine iki koro vardı. Birisi sahnede, diğeri de oturduğu yerde.
Konserin açılışı Dr. Aysel Gürel bestesi "Kadın Marşı" ile başladı. Muhayyerkurdi ve Acemkurdi makamındaki şarkılarla devam etti.
Şarkıların içinde birisi vardı ki, ilk kez bu gece söyleniyordu.
Geçtiğimiz günlerde rahmetli Hakim Bey anısına düzenlenen konserin ardından kulise geçtiğimde Aytaç Toker tarafından Koro Şefi Dr.Aysel Gürel'e bir şiir okunuyordu. İşte o şiir bugün Aysel Gürel tarafından bestelenmiş bir halde karşımızdaydı.
Uzun araştırmalar sonucunda sözlerinin Rıza Polat Akkoyunu'ya ait olduğu belirlenen "Bursalım" şiiri, kürdi makamında güzel ve Bursa'ya özel bir şarkısı olmuştu.

Sunuculuğunu Aynur Özpazarcıbaşı'nın yaptığı gecenin ilk bölümünün solistleri Neriman Oskay, Vildan Nasır ve Nesrin Çavuşoğlu oldu.

İkinci bölümde bir ilk yaşanacağını ve koronun bize bir Kına Gecesi yaşatacağını biliyordum.
Lakin bu kadarını da beklemiyordum.
Kaftanlar içindeki koristlerin sahneye çıkışları bile oynaya oynaya oldu. Ardından kınaya dikilen mumlar eşliğinde tam bir kına alayı geldi sahneye. Sandalyeye oturtulan gelin kızımız, yüzüne örtülen kırmızı örtüsünün altında ağlıyor muydu bilmem.

Kınanın ardından Kars yöresinden Şeyh Şamil oyunu için üç dansçı çıktı sahneye. Dansçıların üçü de koro üyesiydi ve dansçılardan erkek(!) olan galiba Şeyh Şamildi.

Dans aralarında Aysel Gürel konuklarla her zamanki sıcak sohbetini ediyordu. Bu kez sohbetlerin konusu kına gecesine uygun olarak Gelin-Kaynana fıkraları idi. Gelinlerden oluyordu kaynanalar ve biz hem geçmiş gelin günlerimize, hem de şimdiki ya da gelecekteki kaynana günlerimize gülüyorduk...

Kadınlar bu konserde şarkı söylemenin yanısıra danslarıyla da izleyicileri kendilerine hayran bıraktılar.
Bursa'nın Ufak Tefek Taşları'nda farklı bir grup kadın danslarıyla eşlik etti koroya, Harmandalı'nda başka bir grup kadın. Misket oynayanlar gitti, Ramo oynayanlar geldi, Damat Havası, Roman Havası, Lorke derken koristlerin pek çoğu dansların içinde yer aldı.

Zaman zaman birbirlerinin adımlarına uyamadılarsa, zaman zaman tempoyu kaçırdılarsa da hiçbirisi eğlenceye engel değildi.
Roman Havası'ndan önce sahneye gelen Roman Kadın canlandırmasının sahibi Hülya Veziroğlu değme tiyatroculara taş çıkarttı doğrusu. Aysel Hoca'nın dediği gibi, zamanında şartlar daha farklı olmuş olsaydı oradaki kadınların pek çoğu çok daha başka başka yerlerde olurdu.

Herzamankinden daha çılgın geçen bu konserin sonunda Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği Başkanı Habibe Çıngıloğlu teşekkürlerini dile getirmek için geldi sahneye. Aysel Hoca'ya çiçek takdiminden sonra kız yurdunda kalan öğrencilerin kendi elleri ile yaptığı çalışmaları armağan etti. Nilüfer Kadın Korosu ile yedinci buluşmaları olduğunu söylerken, daha önceleri kendi halinde şarkılar söyleyen koronun, bağış anlamında ilk konseri Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği adına yaptığını anlattı.
2013 yılında dernekler yararına toplam 50 bin lira gelir sağlayan koro, son konserlerini Gemlik'te ANAÇEV yararına vermiş ve 5 bin lira gelir elde ederek 50 çocuğa burs imkanı sağlamıştı.
Aysel Gürel bunları anlatırken, 
Habibe Çıngıllıoğlu da Nilüfer Kadın Korosu'nun Nilüfer'in gözbebeği olduğunu söylemeden geçmedi.

Bizlerin de aynı fikirde olduğu alkışlarla teyit edildi.
Gecenin sonunda söyleyiciler ve izleyiciler, karşılıklı olarak keyifli dakikalar geçirmenin ve bunu sosyal sorumluluk projesine dönüştürmenin hazzıyla mest olmuş bir şekilde döndük evlerimize...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder