60. Bursa Uluslararası Festivali'nin son konserinde sahne Bursa Nilüfer Kadın Korosu'nundu.
İstanbul'da olmam sebebiyle katılamadığım konseri, Facebook üzerinden yapılan canlı yayın sayesinde başından sonuna dek izledim.
Yayını izlerken gördüm ki 1 Temmuz gecesi Bursa, Bursa Nilüfer Kadın Korosu ile gönüllerde buluşmuştu...
Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşen Festival Özel Konserinde Dr. Aysel Gürel şefliğinde sahne alan Bursa Nilüfer Kadın Korosu, 100 korist ile "Dünya Şarkılarıyla Dilden Dile, 7 Bölge Türkiye" temasıyla izleyicileri kendisine hayran bıraktı.
3500 kişilik açık havanın neredeyse tamamı doluydu. Hatta kapı açılmadan kalabalık giriş sırasını görüp dönenler olduğunu duydum.
Bir minik ama büyük detay daha; Bursa Nilüfer Kadın Korosu, (5 Temmuz 2010 tarihinde, 49. Uluslararası Bursa Festivali'nde sahne alan Rus Kızılordu Korosu'nu saymazsak), Bursa festivali tarihinde sahne alan ilk koro.
Bir Ben Yok
Kamera izleyicilere döndüğü anlarda izleyiciler arasında tanıdık isimleri gördüm.
Konserlerde benim yerim her zaman Aysel Hoca'nın tam karşısında olur, zaman zaman göz göze gelir ve birbirimizden güç alırdık.
Bu kez ben kâh en önden, kâh en yukarıdan, kâh en ortadan, kâh en kenardan, kısacası kameranın gösterdiği her açıdan izledim konseri. Canlı yayın esnasında ekrandan video kayıtları ve görseller aldım.
Bu kez konser alanında değildim belki ama konser alanında ne yapıyorsan yine aynısını yaptım.
Haydi Hep Birlikte!
İzleyicinin isteği olan Barış Manço'nun "Karasevda" şarkısı ile herkes yerinde dans etmeye başladı. "Hoş Gelişler Ola", "İzmir Benim Van Benim, Şeref Benim Şan Benim", "Yaşa Benim Türkiyem!" şarkıları ve finalde izleyicilerin doğaçlama başlattığı "İzmir Marşı" izleyiciyi iyice coşturdu.
Danssız Olmaz
Şarkılar kadar danslar da muhteşemdi yine.
Hem dans edenlere hem de dans eğitmenleri Timur Torgay'a bir kez daha helal olsun dedim. Bursa Nilüfer Kadın Korosu Derneği üyelerinden oluşan Nilüfer Kadın Korosu Halk Dansları ekibinin yaşlarının 45+ olduğunu söylersem sizden de bir "Helâl Olsun!" duyacağımdan eminim.
Hele de kesintisiz yaklaşık altı dakika süren Karadeniz yöresi oyunlarını görseydiniz, üzerine bir de kocaman "Maşallah!" derdiniz.
Bu emek ve çalışma takdirsiz kalmazdı elbet. Aysel Gürel, Anadolu'nun Renkleri Halk Oyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Torgay'a teşekkür plaketi takdim etti.
Tüm alkışlar ekibe ve eğitmenlere geldi.
El Emeği Göz Nuru
Gecenin temasına uygun kıyafetler seçmesiyle bilinen Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi Dr. Aysel Gürel'in el emeği göz nuru kıyafetleri, koro üyelerinden Nurcan Kavcıoğlu'nun elinden çıkmıştı. Koro üyelerinin evlerinden getirdikleri yemenilerin, tülbentlerin, yazmaların etrafındaki oyalar Aysel Hanım'ın bir kıyafetine yelek olmuş, başına taç olmuş; Aysel hocamızın anneannesinden kalan el işlemeleri değerlendirilmiş ve bir diğer kıyafete cepken olmuş, başına taç olmuştu.
Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi Dr. Aysel Gürel |
Aysel Hoca şarkı ve dans aralarında izleyicilerle sohbet etti ve her zaman yaptığı gibi konseri anekdotlar ve fıkralarla süsledi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz |
Konserin sonunda Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Etkeser, Bursa Nilüfer Kadın Korosu adına Şef Aysel Gürel'e festival özel plaketini sundu.
Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi Aysel — Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Etkeser |
Bursa Nilüfer Kadın Korosu
BKSTV Yönetim Kurulu Üyesi de olan Dr. Aysel Gürel'in 2005'te kurduğu Bursa Nilüfer Kadın Korosu ilk konserini, Zonguldak’ta 7-11 Eylül 2005 tarihinde düzenlenen "Yerel Gündem 21 Kentleri 4. Ulusal Kadın Etkinlikleri Festivali"nde, Bursa-Nilüfer’i temsilen ve 20 kişiden oluşan koro üyeleriyle 9 Eylül 2005’te vermiş. Koro henüz ilk konserinde festival komitesince başarılı bulunarak teşekkür belgesiyle onurlandırılmış.,
Koro, yaşları 45 ile 75 arasında değişen ve daha önce müzik eğitimi almamış 175 kadından oluşuyor. Üye alımlarında Aysel Hoca kişinin müzik eğitimi almamış olmasının altını özellikle çiziyor.
Çünkü bu koro profesyonel bir koro değil. Bu koro TSM, THM, Çoksesli ya da Klasik Türk Musikisi Korosu değil. Bu koro gönüllülük esasına dayalı, verdikleri konserler ile hem kendilerine hem izleyenlere iyi gelen, STK'lara ve ihtiyaç sahiplerine el veren, sosyal sorumluluk bilinciyle yoğrulmuş, "Her Derde Deva Bir Koro"...
Şarkılarıyla olsun, danslarıyla olsun kendisini sürekli geliştiren, yurt içinde ve yurt dışında verdikleri konserler ve katıldıkları festivaller ile "Kültür Elçisi" olan bir koro.
Anlatılmaz, yaşanır bir koro…
Hiçbir Şey Sebepsiz Değildir
1 Temmuz günü Kadıköy İskelesi'ndeki İstanbul Kitapçısı'nda, 17 Guinness Dünya Rekoru sahibi sevgili Erden Eruç'un müthiş hikâyesini kitaplaştıran, uç sporlarla ilgili mühendis, "Gündüz Düşçüsü" ve yazar Çağrı Özpideciler ile tanıştım. Sosyal medyada birbirimizi takip ederken, o geceki konserin paylaşımlarını gören Çağrı Bey; "Aysel Hocam ile irtibat sağlayıp İstanbul Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak konser geliştirebiliriz. Neden olmasın." demez mi?
Bunu duyunca, Bursa'da değil de İstanbul'da olmamın da bir sebebi varmış demek ki dedim...
Aysel Hocamın da onayıyla birbirlerine karşılıklı telefon numaralarını ilettim. Çağrı Bey'i Nilüfer Kadın Korosu üzerine kısaca bilgilendirdim. Önümüzdeki sezon konser planları için irtibat sağlayacaklarını belirtti.
Ne diyelim,
Elçiye zeval olmaz.
Dilerim ki Bursa Nilüfer Kadın Korosu daha geniş kitleler tarafından izlensin.
Kadınların neler yapabileceğini herkes görsün.
Ve "Yapamam!" diyenlere ibret olsun...
3 Temmuz 2022 / C.E.Y.
2013'ten 2022'ye Bursa Nilüfer Kadın Korosu yazılarım
Her derde deva bir koro / 17 Mart 2013
Assolistlere taş çıkarttılar / 7 Nisan 2013
Nilüfer Kadın Korosu bildiğiniz gibi ‘değil’ / 3 Kasım 2013
Kadına Şiddet dursun diye söylendi hep şarkılar / 8 Aralık 2013
Oyuncular değişse de, oyun bitmez... / 4 Şubat 2014
Nilüfer Kadın Korosu'ndan Çılgın Kına Gecesi / 8 Mart 2014
Kökler, 'Merhaba Rumeli' ile hem yâd, hem şâd edildi / 23 Kasım 2014
Nilüfer Kadın Korosu ‘Sıra Gecesi’ni de ele geçirdi / 8 Mart 2015
Lösemili çocuklara notalarla dokunmak / 15 Nisan 2015
Kadın Korosu'ndan 'on numara' bir konser / 17 Kasım 2015
Kadın Korosu Türkiye'yi aştı, dünyaya ulaştı / 9 Mart 2016
Var mı böyle bir koro? / 31 Ocak 2017
Bursa Gezeği'ni kadınlar yaparsa / 6 Mart 2017
Su Gibi Aziz Olun... / 17 Mart 2017
Nilüfer Kadın Korosu'ndan Aile Boyu Bir Konser / 14 Mayıs 2018
Hey Gidi Nilüfer Kadın Korosu / 5 Mart 2019
Sahibinden Emanet Şarkılar / 21 Ekim 2019
Nilüfer Kadın Korosu ile Sahne Arkası / 4 Ocak 2022
Türk'üz, Türkü Çağırırız! / 7 Mart 2022
Kadın Korosu, Bursa Festivali’nde Tarih Yazdı / 3 Temmuz 2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder