12 Mayıs 2023 Cuma

Erdinç Çelikkol'a Vefa Gecesi

Yazının sonunda söyleyeceğimi başında söyleyeyim;
3 Şubat 2023 tarihinde kaybettiğimiz Müzik Adamı Erdinç Çelikkol'un ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü tarafından düzenlenen "Erdinç Çelikkol’a Vefa Gecesi Konseri"nin özü, Çelikkol'un hayatının bir anını bile boş geçirmediği ve ardında silinmez izler bıraktığıdır. 

Atatürk Kongre Kültür Merkezi Osmangazi Salonu’nda gerçekleşen "Erdinç Çelikkol’a Vefa Gecesi Konseri"ni Nalân Höke Turan sundu. Konser öncesi barkovizyonda Erdinç Çelikkol'un hayatı fotoğraflar eşliğinde anlatıldı. Biliyorduk ki Çelikkol'un hayatı 6 buçuk dakikaya sığmazdı. Lakin onun hayatı, 1938 yılında Bursa'da, Ketensüzen (Haşim İşcan) mahallesinde başlayan ve 84 yıl süren koskoca ve dopdolu bir hayattı. Bizler barkovizyondaki videoyu izlerken 84 yıla neler sığdırdığını görünce, onun ne kadar çalışkan ve üretken olduğunu bir kez daha gördük. 

Konserin ilk bölümü, karma koronun Salih Berkmen şefliğinde seslendirdiği Erdinç Çelikkol şarkılarından oluşuyordu. Karma koroda, Erdinç Çelikkol’un 1983 yılında kurduğu Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü sanatçıları icra heyeti ile Çelikkol’un yıllarca şefliğini yaptığı Gemlik Belediyesi Sanat ve Kültür Derneği, Yalova Musiki Derneği, Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneği, Erdinç Çelikkol Türk Müziği Derneği, İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu, Bursa Musiki Cemiyeti ve Orhangazi Halk Eğitim Merkezi sanatçıları yer aldı.

İkinci bölümde sahneye duayen isimler geldi. Nalan Höke moderasyonu ile Kutlu Payaslı, Amir Ateş, Elif Güreşçi, Cumhurbaşkanlığı Devlet Türk Müziği korosu ses sanatçıları Güzin Değişmez ve Ertan Bilgi, Nusret Yılmaz, Ayşe Taş ve Melihat Gülses hem Erdinç Çelikkol ile olan anılarından birkaç cümle ettiler hem de birer eser seslendirdiler. 
Çelikkol onlar için hepsinin hayatında izi olan, hepsinin hayatına dokunmuş bir "ağabey" idi. Bursa'nın değerlerinden biri olan şair Dr. Hüsamettin Olgun ve yine şiirleri Çelikkol'un bestelerinde can bulan şair Turgut Çelik, Çelikkol ile olan yaşanmışlıklarını, dostluklarını ve taşıdıkları duygularını aktardı. 
İzleyiciler arasında Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça'nın eşi Ayten Yavaşça, yazar Zeki Yılmaz ile Tanbur Sanatçısı ve Bestekâr Necip Gülses de vardı.

Barkovizyonda Erdinç Çelikkol fotoğrafları dönerken ve sahnede anılar anlatılırken ön sırada oturan Çelikkol ailesi, başta eşi Neriman Hanım olmak üzere hem gururlu hem de taze acılıydı. 
Onların kaybı daha büyüktü. Onlar bir sanatkârın, bir müzik adamının dışında, bir baba, bir eş, bir büyükbaba kaybetmişlerdi. Ki ailenin tüm yılları müzikle iç içe yaşanmış, zaman zaman müzik çalışmaları aileden rol çalmış olsa da O hiç kıskanılmamış, ailesi kendisine hep destek olmuştu. Bu arada da eşi Neriman Hanım geri kalan yükü sırtlamıştı. Neriman Hanım düzenlenen bu vefa gecesinde eşi Erdinç Çelikkol'un sevenlerine seslenerek duygularını paylaştı. 
Neriman Çelikkol
Bakımsız Kalmış
Konserin sonunda AK Parti Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız misafir sanatçılara plaket takdim ederken, Melihat Gülses kendilerine "kulis"in felaket bir durumda olduğunu belirtti ve yetkililerden konuyla ilgilenilmesini rica etti. Aslında sadece salon değil, bu salonun da yer aldığı Merinos AKKM kompleksi, bahçesi dahil bir bütün halinde bakımsız kalmıştı.

Bana kalan...
İzleyici olarak bulunduğu konserlerde sahneye davet edildiğinde sahneye çıkışını kelebeğe benzetirdim. Öyle zarif, öyle naifti. Sahnede illa ki bir eser söylerdi ve o eser de illa ki kendisine 1991 senesinde Millliyet Gazetesi okurları tarafından "Yılın Bestekârı" unvanına kazandıran ve Yılın En Sevilen On Şarkısı'ndan biri seçilmiş olan "Gel gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel Ne Olursun" şarkısı olurdu.  Bu şarkıyı, özellikle de Bursa'da, herkes bilirdi ve şarkı her seferinde izleyici ile birlikte söylenirdi.
Bir konserde koltuklarımız yan yanaydı. Konser başlamadan kısa bir sohbetimiz oldu. "Sen de şarkı söylüyor musun?" dedi, "Söylenen şarkıya eşlik etmeyi seviyorum" dedim. 
16 Şubat 2014
Konser başladıktan sonra bir ara kulağıma eğilerek, "Hani ya, hiç sesini duymadım" dedi. Hocanın yanında benim ses çıkartmam mümkün mü, elbette ki şarkılara eşlik ediyordum ama tabii ki içimden... 
Benim de kendisiyle böyle minik ve hoş bir anım oldu. 
Bana o konserlerden pek çok fotoğraf, video ve yazı kaldı. Erdinç Bey hazine sandığımın değerli mücevherlerinden biri olarak anılarımda ve yazılarımda yaşamaya devam edecek. 

Mücevher demekte haksız değilim. Erdinç Çelikkol hayatını müziğe ve müziğin gelişerek yaygınlaşmasına adamış, yazının başında okuduğunuz üzere Bursa ve çevresinde sayısız koro kurmuş, bu korolarda sayısız sanatçı yetiştirmiş bir isim. 
Kendisi müziğe 1951 yılında Bursa Türk Mûsıkîsi Derneğinde başlamış. İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, Musa Kumral, Nebahat Üner ve Emin Ongan gibi değerli hocalardan yararlanmış.
1983 yılındaki kuruluşundan, 2000 yılı Ağustos ayına dek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı'nda Şeflik, Genel Sanat Yönetmenliği ve Müdürlük görevlerini bir arada yürütmüş. Son olarak da, 14 Aralık 1999 tarihinden emekli olduğu 23 Mart 2003 tarihine kadar Kültür Bakanlığı Bursa Klasik Türk müziği Korosu Şefliği görevini sürdürmüş. Çelikkol beste çalışmalarına 1960 yılında başlamış. Çok sayıda eseri TRT repertuvarına alınmış. 
Erdinç Çelikkol Besteleri "301 Eser" olarak görülüyor. 
Bursa Belediye Konservatuvarı’nın plân ve programına uygun olarak 4. sınıf için 2 cilt ve 1300 sayfadan oluşan “Türk Musıkisi Bilgileri” ile, Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimelerin açıklandığı “Türk Musıkisi Dili” adını verdiği kitaplarını hazırlamış. (Erdinç Çelikkol kitaplarını Nadir Kitap'ta bulabilirsiniz.)

Yaşarken Değer Görmek
Sanatçılar genelde yaşarken pek anlaşılmaz, ancak öldükten sonra yeğe göğe sığdırılamazlar. Ya da sanatçı zamanının o kadar ötesindedir ki, toplum ancak yıllar sonra ona yetişir ve onu anlar. Erdinç Çelikkol yaşarken değer gören, kıymeti bilinen sanatçılardan olmuş. 1997 yılında İzmit Sabancı Kültür Merkezi'ne büstü konulmuş, Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuvarı'nın bir sınıfına adı verilmiş, 2003 yılında adına “Şef Erdinç Çelikkol Beste Yarışması”,  2005 yılında “Bir Bursa Akşamında Sanat, Erdinç Çelikkol Özel Gecesi” düzenlenmiş, 19 Şubat 2021 günü Nilüfer Belediyesi tarafından Ertuğrul Mahallesi’nde bir sokağa adı verilmiş. (Bestekâr Erdinç Çelikkol Sokak) 
****
İnsan yaşadığı gibi anılsın ister. Hayata vedasının ardından kendisini idrak etmiş insanlar konuşsun, onu bir bütün halinde anlatsın ister. 
Yoğun katılımla gerçekleşen bu gecede Erdinç Çelikol'un ruhu bizlerin ruhunda şâd oldu. Anıldı, anlatıldı, yaşatıldı.
Bu gecenin konseri, Erdinç Çelikol'un "Ne olursun" şarkısı sahneye gelen tüm koristler ve sanatçılarla birlikte söylenmesiyle nihayetlendi.
Yeni konserlerde görüşmek üzere...
12 Mayıs 2023 / C.E.Y.  

Gecenin fotoğraf ve videoları için tıklayınız: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10160449301068592&type=3 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder