14 Mayıs 2023 Pazar

Farkında Olan Yaşar

6 Şubat 2023 depreminde binlerce anne evlatsız, binlerce evlat annesiz kaldı, binlerce aile yok oldu gitti. Ölüm kaçınılmaz, lakin ölümün şekli ve zamanı hepimizi paramparça etti. 
Üzerine inen üst katın altında, yatağında ezilip kalmış ve bir kolu yataktan sarkmış evladının, açıkta kalan elini saatlerce tutan babanın görüntüsünü hatırlarsınız. Annesini ve kızkardeşini enkazdan çıkartıp, cansız bedenlerini çarşafa sarıp, kimse naaşlara zarar vermesin diye defnedilene kadar başında bekleyen evladı da hatırlarsınız. Enkazdan sağ çıkan ailesini kanatları altına alıp, bir lokma ekmek, bir yudum su peşinde koşan anneleri ekrandan hepimiz canlı canlı gördük. Önce bulunmayan, sonra kurulduğu yerde su basan, bir kısmı rüzgârda savrulan çadırlar içerisinde barınmaya, evlatlarını ısıtmaya çalışan anneler ona keza. Karnında taşıdığı bebeğine zarar gelmesin diyerek kendini sakınan hamile, yeni doğan bebeğini emzirmek için çabalayan taze anneler, annesi yitip gitmiş bebekleri gözyaşları içinde emziren süt anneler ona keza. 
Oysa bir gece öncesi her şeyleri vardı. Sıcak evlerinde, sıcak yataklarında güven içindeydiler. Sevdikleri yanlarındaydı.
Heyhat...
Her şey her evde yolunda değildi elbet. Kocasının o gece çocuğu ile birlikte evden attığı anneyi de unutmayın. Hani o geceyi evladıyla birlikte sokakta geçiren ama depremin, evi kocasının başına yıktığı kadını.
Heyhat...
8 Mart günü yazdığım ve 'Depremin Kadın Yüzü'nü anlattığım yazımı okumuşsunuzdur...
****
2023'ün Anneler Günü bu acılar arasında, bu gölgeler altında nasıl kutlanır bilmem...
Bir yandan yürekler sızım sızlarken bir yandan da yan yana olan anneler ve evlatlar birbirlerine daha sıkı sarılıyor. 'Kayb'ın acısını en derinde hisseden insan, 'var'lığa şükrediyor.
Henüz anneniz yaşarken, evladınız yamacınızdayken her anneler gününü, daha doğrusu yaşadığınız her günü doyasıya kutlayın a dostlar. Sarılın, öpüşün, koklaşın...
Gün gelecek bugünler de geçecek. Yaşam tekerleği dönmeye devam edecek. Emrihak vaki olduğunda, gönüller olmasa da, yollar ayrılacak. 
O zamana kadar nefes aldığımız her gün "çok özel" bir gün.
Uyanamayacağımız sabaha kadar uyanabildiğimiz her sabaha "Bugün de hayattayız, haydi yaşayalım!" sözleriyle başlayıp, günü sağ salim tamamlayıp yatağa girerken, "Yaşasın, bugünü da yaşadık!" sözleriyle bitirelim...
Yaşadığımızın farkına varalım...
Unutmayalım ki, farkında olan "yaşar"...
Anneler Gününüz Kutlu Olsun.  

14 Mayıs 2023 / C.E.Y. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder