14 Mayıs 2015 Perşembe

Sigortan kadar konuş...


Eş bulma programlarında kadın tarafından sorulan bir numaralı sorudur erkeğin emekli emekli maaşının olup olmadığı sorusu.
Maaş varsa adam öldükten sonra karısına kalacaktır, hem de kadın sağlıktan yararlanıp sağlık ocaklarında ilaç yazdıracaktır.
İlk evlilik değildir ki bu kaşa göze, boya posa desin kadın "He!"...
Bu saatten sonra en azından bir maaş kalsın der.
Haklıdır da. Devletten gelenin bereketi başkadır.
Evden dışarı çıkmamış, sigortalı çalışmamış, iş hayatıyla tanışmamış bir kadın için düzenli bir gelir öncelik taşır elbet.
Şöyle çoluğun çocuğun eline bakmayacak kadar olsa yeter.
Onun yolu da kocadan geçer.
Hiç kızmayın sigortalı koca arayan kadına.
Erkek de işini görecek kadın arıyordur hep. Hem güzel, hem de becerikli olsun diyordur.
"O da aynı, bu da aynı" deyip döne döne anlatmışım bunları "Esra Abla bizi eversene" başlıklı yazımda...
****
Herkes bilir ki Emekli Sandığıydı, SSK'ydı, Bağ-Kur'du, bunlardan birinden gelirin varsa ölene kadar "Hamdolsun" der yaşarsın.
Ha, aldığın o maaşla nasıl yaşadığını bir Hamd bilir, bir de sen.
Ama olsun, o kadarı bile gelmezken başka bir yerden, daha fazlasını isteyecek yüzün de yoktur devletten...
Sigortalılıkta özel kurumlar da var ama hiçbirisi ömrünün sonuna kadar maaş vermiyor.
Sağlıkta özel sigortalar biraz daha öne çıksa da, maaş konusunda devlet hala en güvenilir kaynak...
****
Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'nın bir toplantısına katıldım. Toplantının amacı SGK'nın yeni projesi olan "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" ni basın ile paylaşmak idi ve toplantı Bursa Divan Otel'de gerçekleşti.
SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz ve Bursa SGK İl Müdürü Erhan Karaca birer konuşma yaparak kendilerini izleyenleri bilgilendirdiler.
Anladığımız kadarıyla;
Kayıt dışı istihdam verilerinin mümkün olabildiğinde aşağılara çekilerek minimuma indirilmesi ve tüm çalışanların kayıt altına alınabilmesi hedefleniyor bu proje ile. Bu yüzden de teşvik ve tedbir projeleri geliştiriliyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olan KİTUP II projesi, kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı isthdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler konusunda güncel gelişmeler ışığında toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Malum; işveren açısından haksız rekabet, çalışan açısından ise emek sömürüsüne neden olan kayıt dışılık sürdürülebilir ekonomiyi de sekteye uğratıyor.
Genç kuşaklara odaklanarak temelden çözüm sağlamayı hedefleyen projede SGK üst düzey yöneticilerinin yanı sıra kişisel gelişim uzmanlarının ve ünlü TV programcılarının da katılacağı etkinliklerdde üniversite öğrencilerine, basın mensuplarına, imamlara, tarımda çalışanlara ve muhtarlara yönelik bilgilendirmeler yapılacak.
Meslek liseleri ve ilkokullarda da konunun uzmanlarıyla çeşitli çalışmalar yapılacak. Çocuklar için "Hero Kit ve Kiti" karakterleri yaratılarak altı çocuk kitabı ve çizgi film hazırlanarak okul faaliyetlerinde dağıtılacak. Ayrıca internet tabanlı bir "Hero Kit" oyunu tasarlanacak.
****
"Kayıt dışı" gelişmekte olan tüm ülkelerin sorunu olsa gerek.
Yasa dışı yollara başvurarak kayıt dışına kaçmak da işverenlerin epey ağır olan bu yükün altına girmek istememelerinden dolayı.
Hayat pahalı, insanlar nereye saldıracaklarını şaşırıyorlar.
Anasının babasının ve hatta kocasının öldüğünü devlete bildirmeyerek maaş almaya devam edenleri mi ararsın, karı koca anlaşmalı boşanarak aynı evde oturmaları ve kadının babasından maaş almaya devam etmesini mi?
Sigortasız çalıştırılan çocuk işçiler, sigorta yapılmayan ev kadınları ve şimdi savaştan kaçan "ucuz iş gücü" Suriyeliler...
Ne tarafa dönsen kaçak...
Sigortalı olup da emeklilikte yaşa takılanlar ayrı bir konu.
Hepsi burunlarından soluyorlar.
Devlet de diyor ki, "Şu yaşa gel, şu kadar çalışma günün olsun, şu kadar prim ödemiş ol... Bu üç ayağı tamamla, ol emekli."
İnsanlar da diyor ki; "Biz işe girerken kavlimiz böyle değildi ama"...
Eee, devlet büyük, ne derse o oluyor elbet.
Kanunu koyan da o, kaldıran da.
Seçim zamanı yaklaştıkça partiler tarafından bu "hassas" konu üzerine de vaatler dönüyor. Zaman zaman "Devlet maaşları ödeyemeyecekmiş" söylentileri ile "Emeklilere zam" mevzusu gündeme geliyor, insanlar sevinsin mi üzülsün mü bilemiyor.
Kayıt dışı sorununun en temel kaynağı hep arka yollardan gitmeyi ilke edinmiş insanlar ile ödeyecekleri bedellerin nereye gideceğinden emin olmayan insanlar.
Bence bu iki sorun çözüldü mü, geriye bir şey kalmaz...
Çözülmesi için de şart olan dürüstlük, şeffaflık ve eğitim...
****
Emeklilik hayaliyle yaşıyor insanlar hep.
Belki istemedikleri işlerde çalıştıkları için işe gitmek zul geliyor.
Bir yandan da yıllar geçiyor; beden, beynin emirlerine eskisi gibi hizmet etmiyor.
O zaman da kenara çekilmek istiyor insan.
Ama köşesine değil.
Yıllardır arzu edip de zaman bulamadıklarını gerçekleştirmek istiyor bir bir.
Belki de bu yüzden daha fazla yaşlanmadan emekli olmak istiyor.
Hala gücü yerindeyken bol zamanı ve düzenli geliri olsun istiyor...

Emekliliği "yan gelip yatma günleri" olarak gören ise hızla yaşlanıyor.
Hayat ise durmaksızın devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder