"Akıllı Belediyecilik" terimini duyunca; "Çağa ayak uydurmak, her yerde olduğu gibi belediyecilikte de çağın nimetlerinden yararlanmak ve tüm gelişmeleri belediyeciliğe uygulamak zamanı gelmiş demek ki artık" dedim.
Belediyelerin şehir hayatını kolaylaştırması için, zamandan tasarruf etmek için ve haliyle işlerin daha kolay yapılabilmesi için kullandığı teknolojiye deniyor "Akıllı Belediyecilik".
Akıllı telefonsuz ve dolayısıyla sosyal medyasız kimsenin kalmadığını düşünürsek; Akıllı Belediyeciliği de bir çeşit "dijitalleşme" olarak nitelendirebiliriz. Ki bu dijitalleşme ile sosyal medyadan otobüslere kadar pek çok farklı mecra bu kavramın bir parçası haline geliyor ve bu sayede teknolojiye bağlı olarak hayatımızı hızlandıran, doğru oranda iş gücünü de azaltan bir kavram oluyor. Örneğin sayaçların uzaktan okutulması, vatandaşlık hizmetleri ile ilgili geliştirilen yazılımlar, kamera sistemleri, trafiğin uzaktan görüntülenmesi gibi çalışmalar akıllı belediyecilik kapsamına giriyor.
İlki 2013 yılının Mart ayında, Marmara Belediyeler Birliği'nin sürdürdüğü çabalar ile İstanbul'da düzenlenen Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nin ikincisi yine Marmara Belediyeler Birliği çabalarıyla geçtiğimiz günlerde Bursa'da gerçekleşti.
2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi, BALKANTÜRKSİAD, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile düzenlendi ve zirvede dünyanın teknoloji devleri ile yerel yöneticiler buluştu.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na sunulan projenin desteklenmesi ile Balkanlar'dan çok sayıda belediyenin katılımı sağlanmış olup; projenin hazırlanması ve yürütülmesi aşamalarında MBB Genel Sekreteri Cemil Aslan, BALKANTURSİAD Başkanı Aytuğ Onur, Veda Girgin, Gül Ataç Savaşır, Yeşim Bayraktar, Kerem Ulusoy, Salih Döğenci ve Cihat Kahraman proje ekibi olarak görev aldılar.
Merinos AKM'de gerçekleşen açılışa Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, MBB Genel sekreteri Cemil Arslan, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur, çok sayıda belediye başkanı ve yerel yönetici katıldı.
Zirve süresince fuaye alanlarında pek çok stant kuran kamu ve özel sektör temsilcileri, faaliyetleri ile ilgili katılımcılara detaylı bilgi sunarak ürünlerini sergileme fırsatı buldu.
İki gün süre ile aynı anda gerçekleştirilen paralel oturumlar ile pek çok önemli bilgi ve tecrübe seçkin uzmanlar nezdinde katılımcılar ile buluştu.
MBB Genel Sekreteri Cemil Aslan; açılış konuşmasında, bilginin hem fırsat hem risk olduğunu, özellikle bilişim sistemlerinde, siber güvenlikten veri yönetimine kadar çok önemli riskler taşıdığını belirtti.
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, daha kaliteli bir yaşamın 'akıllı şehir' kavramıyla birçok noktada kesiştiğini söyleyerek; "Akıllı şehirler ancak akıllı belediyecilik hizmetleriyle hayata geçirilebilir" dedi. Bu hizmetler üretilirken, insan faktörünün asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Altepe, hizmetin kim için üretildiğinin unutulmaması gerektiğini belirtti. Altepe, "Yerel yöneticilerden talep edilen hizmet beklentisi her geçen gün artarken mevcut alt yapılar da yaşlanıyor" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da sağlık kavramının ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali olarak tanımlandığını belirterek, her üç kavramın da doğrudan belediyecilik hizmetleriyle bağlantılı olduğunu kaydetti.
BALKANTURKSİAD Başkanı Aytuğ Onur'un, Türk-Balkan coğrafyasının ortak geçmişinden hareketle, marka kentleri işbirliği içinde planlamak, ekonomik işbirlikleri kurarak küresel rekabette ortak fayda sağlamak, yeni yatırımlar ve işbirliği anlaşmalarında AB ülkelerinin önünde yer alabilmek ve öncelikli olmak bu coğrafyanın ve kentimizin hakkı ve en önemli ihtiyacıdır." diyerek tanıttığı zirvede oturum başlıkları; "Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik Nedir?", "Akıllı Belediyecilikte Bilişim Altyapısı", "2023 Vizyonu Çerçevesinde Akıllı Ulaşım Sistemleri", "Altyapı Yönetimi ve Kazısız Teknolojiler", "Belediyecilikte Finansman Fırsatları", "Akıllı Belediyecilikte Etkin Afet Yönetimi", "Trafik Güvenliğinde Akıllı Sistemler", "Belediye-Vatandaş İlişkilerinde Akıllı Sistemler", "Veri Merkezleri ve Yönetimi", "Akıllı Belediyecilikte Medya Yönetimi", "Dijital Belediye", "Akıllı Şebeke Yönetimi ve Güvenliği", "Belediyecilikte Üniversite İşbirliği", "Siber Güvenlik", "Akıllı Belediyecilikte Çevre ve Enerji Yönetimi" ve "Kalite Yönetimi" üzerineydi.
Yalnız yaşamaktan ziyade toplu yaşamayı tercih eden insan, birlikte yaşamanın getirdiği sorunlarla baş edebilmek için çözümler üretmek derdinde. Çağ geliştikçe, insanlar değiştikçe hayatlar da değişiyor, eski kurallar yetersiz kalıp yeniler gerekiyor.
Teknoloji çağı ile birlikte gelen dijitalleşme, hayatın her alanında yer aldığı gibi belediyecilikte de kendisine de yer buluyor.
Teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı bilmeyenler ise hayatın gerisine düşüyor.
Çünkü hayat hızla ileriye gidiyor...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder