21 Haziran 2023 Çarşamba

"Karşıdan Göründüğü Gibi Değil"

Bursa Sanayici ve İşinsanları Derneği BUSİAD'ın düzenlediği 2023 Yaza Merhaba Partisi, senenin en uzun gününde, Bursa Kültürpark içindeki BUSİAD Evi'nin mütevazı bahçesinde gerçekleşti.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar'ın sıcak ev sahipliğinde, sakin bir havada başlayan gece, Küçükkayalar'ın konuşması ile devam etti.
Küçükkayalar yaptığı konuşmada hem "nihayet gelen yaza" merhaba dedi hem de geceye katılan konuklara deprem bölgesini ve BUSİAD'ın deprem bölgesindeki varlığını anlattı.
"BUSİAD olarak 6 Şubat depreminin ilk gününden bu yana, BUSİAD üyeleriyle AFAD arasında koordinasyon sağlayarak bölgeye iş makinesi ve konteynerlerin ulaşması için lojistik desteği verdik. Bunun yanı sıra, yiyecek, su, giyim, soba, hijyen malzeme, sahra tuvaleti gibi ihtiyaçları üyeleri nezdinde karşıladık. Bölgeye ilk günlerde giden Bursalı Kamil ve Mehmet Durkut kardeşlerin mobil mutfağının ihtiyaçlarını gidermeye başladık. BUSİAD Mutfağı'nın ihtiyaçları üyelerden gelen yardımlarla karşılandı. BUSİAD halen Hatay'ın Samandağ ilçesinde kurulan sahra mutfağında sıcak yemek ihtiyacını gidermeye devam ediyor. Ayrıca ÇEK ile gıda, giysi ve hijyen malzemeleri konusunda birlikte çalıştık. Ayrıca bölgeden çocukların Bursa’ya getirilip, ÇEK yurtlarında kalmalarını ve eğitimlerini sürdürmelerini sağladık."

"Karşıdan Göründüğü Gibi Değil"
Yardımlar devam ederken BUSİAD Yönetim Kurulu, Buğra Küçükkayalar başkanlığında, Hatay’ın Samandağ ilçesinde hizmet veren BUSİAD Mutfağı’nın çalışmalarını yerinde görmek ve bölgedeki sanayi ve iş dünyasının içinde bulunduğu durumu öğrenmek amacıyla deprem bölgesine gitti. Deprem bölgesine vardıklarında hiçbir şeyin karşıdan göründüğü gibi olmadığı anlaşıldı. Yaşanan çok ama çok büyük bir felaketti. BUSİAD heyeti ilk olarak Antakya Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti. Antakya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Antakya OSB’nin kayalık zemine kurulduğu için zarar görmediğini ancak personel açısından önemli sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Kabaali, OSB’de enerji tüketiminin Şubat ayında yüzde 25’ten Mayıs ayında yüzde 70’e çıktığını belirterek, “Beyaz yakalı çalışanlarımızda, ciddi anlamda kent dışına gidenler var. Eğitim durmuş durumda. Afet planlarının olması gerektiğini yaşayarak gördük” dedi.
Heyet daha sonra Samandağ’a geçerek burada bulunan BUSİAD Mutfağının çalışması hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Mutfak'tan faydalanan halk, aşevinin devamını talep etti.
Heyetin son durağı Nilüfer Belediyesi’nin konteyner kenti ve yanında kurulmakta olan TÜRKONFED’in "Kasaba Hatay Konteyner Kenti" oldu. BUSİAD Heyetine eşlik eden Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Anadolu ve Fen Lisesi Öğrenci Başkanları, Müdürleri ve Öğretmenleri ile ÇEK(İ)MECE Topluluğu Temsilcileri de, Nilüfer Belediyesi Konteyner Kenti’nde yaşayan çocuklara, adlarına hazırlanan hediyeleri dağıttı. ÇEK(İ)MECE gönüllüleri, çocuklarla oyunlar oynayarak, bir parça da olsa yaşadıkları travmadan uzaklaşmalarını sağladı.

"Millet Olmanın Erdemi" Buğra Küçükkayalar deprem bölgesine gittikten sonra tüm yapılanların ne kadar yetersiz olduğunu anladıklarını söyledi. Çözümler sadece acil durumlar için üretilmişti. Sadece enkaz kaldırılıp, yitirilenler defnedilip, yaralar böyle sarılmaya çalışılmıştı. Bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için bölgeye ilginin daha çok olması gerekiyordu.
Küçükkayalar bu gerçeğe uygun hareket edeceklerini, günde iki bin kişiyi doyuran BUSİAD Mutfağı'nın bölgeye hizmet vermeye devam edeceğini, yerinde yaptıkları gözlemlerle ve edindikleri bilgilerle daha başka neler yapabileceklerine karar vereceklerini, bir millet olmanın erdemini bu acı içinde bir kez daha gördüklerini dile getirdi. Buğra Küçükkayalar, deprem bölgesine sivil toplum kuruluşlarının desteklerinin devam etmesi gerektiğini belirtti ve "Bölgeye ilgimizin daha çok olması gerektiğini gördük" dedi.

Ya Bursa? (24 Mart 2023)
Bursa'nın da her an böyle bir afetle karşılaşabileceğinin bilinci ile hareket eden BUSİAD Eğitim ve Gelişim Komitesi, TOFAŞ Akademi’de afet anında TOFAŞ'ın uygulamaları konusunda bilgilendirildi. TOFAŞ Acil Durum Yönetici Yardımcısı Ayhan Aydın, TOFAŞ bünyesinde oluşturulan TAKUT ekibinin 7/24 acil duruma müdahale edecek donanım ve yeterliliğe sahip olduğunu anlatarak, afetlere karşı hazırlık aşamalarını katılımcılara aktardı. 
Aydın, tatbikatlar yaparak acil durumlara karşı sürekli hazır olmak için uğraştıklarını belirterek, İtalya’dan özel olarak getirdikleri arama ve kurtarma aracı hakkında da bilgiler verdi. Aydın, doğu bölgelerinde gerçekleşen depreme, gün içinde bu araçla bölgeye ulaştıklarını belirterek, araçta yer alan teknik özellikler ve ekipmanlara ilişkin de detayları anlattı. Toplantının ardından bu toplantıların tüm BUSİAD üyeleri için gerçekleştirilmesine de karar verildi.  
****
Deprem bölgesini göz ile görünce kendi şehrinde önlem alma ve hazırlık yapma konusu daha büyük önem kazanıyor haliyle. BUSİAD bu sebeple depremin peşini bırakmaya niyetli görünmüyor. Kurumlarla ve üniversitelerle ortaklaşa düzenledikleri panellerde, afetlere karşı etkin bir anlayış kazanmaya ve kazandırmaya çalışıyor.

Afet Yönetimi - İşletmelerde Depreme Hazırlık Paneli (21 Haziran 2023)
BUSİAD'ın son düzenlediği panele katılan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış'ın, “Biz hazırlanmayı, plan yapmayı sevmiyoruz, risk yönetimini sevmiyoruz. Biz kriz odaklı bir toplumuz. Çok iyi müdahale yaparız. Çok iyi kriz çözeriz” dediği gibi olmak istemiyor. Krizin yaşanmasını istemiyor. Doğal afetleri de hasarsız atlatmak istiyor.
Zaten Prof. Dr. Barış da, “Bir yerde doğa kaynaklı afet olmuşsa orada aynı afetler tekrar olacaktır. Bir deprem 400 yılda bir oluyorsa depremde oluşacak afete karşı 400 yıl hazırlanma şansınız var demektir. Türkiye’nin sanayisinin yüzde 67’si riskli bölgede. Bu bölgeleri taşıyamayacağımıza göre, önlem almalıyız”" diyor. 
Bursa Erken Uyarı Sistemi
Prof. Dr. Barış, Bursa için erken uyarı sisteminin yakın zamanda devreye gireceğini söylüyor. 

TAKUT
24 Mart'taki ziyaretten sonra sözleşildiği üzere BUSİAD Evi'nde düzenlenen panele katılan "Tofaş Türk Otomobil Fabrikası İş güvenliği, Yangın Güvenliği ve Acil Durumlar Yöneticisi Ayhan Aydın", TOFAŞ bünyesinde afet ve acil durumlar için yaptıkları organizasyon ve düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
BUSİAD Evi önüne gelen TAKUT arama kurtarma aracı hakkında da bilgilendirmede bulunan Aydın, ekip ve araç sayısının ikiye çıkarmayı planladıklarını söyledi.
****
Bu akşam BUSİAD Evi'nde "Yaza Merhaba" denirken, deprem bölgesinde hayata tutunmaya çalışanların da Bahar'ı bahar, Yaz'ı yaz olsun istendi. Gidenler biliyordu ki orada hiçbir şey karşıdan göründüğü gibi değildi…

Deprem bu coğrafyanın gerçeği, lakin toplum olarak hayalmiş gibi davranıyoruz. Sanki felaketler hep başka yerlerde yaşanır, kötü olaylar hep başkalarının başına gelir, "bize bir şey olmaz" sanıyoruz. Ta ki kendi başımıza gelene kadar. Ondan sonra da ah vah, kötü kader, takdiri ilahi...
Evet, o zaman Bence de Takdir-i İlahi...

21 Haziran 2023 / C.E.Y.

(Not: Bu yazımı hem bu geceki Buğra Küçükkayalar anlatımını aktararak hem de BUSİAD Basın Birimi / Uğur Yılmaz'dan gelen BUSİAD çalışmaları bilgilendirmelerini derleyerek yazdım.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder