29 Ekim 2015 Perşembe

Birinci vazifen, Cumhuriyet Kadını olmaktır!

Türk Anneler Derneği (TAD Bursa) bu yılki Cumhuriyet Bayramı etkinliğinde Bursalı kadınları "Cumhuriyet Kadınları Gecesi"nde buluşturdu
28 Ekim 2015 Çarşamba akşamı My Kulis'te buluşan kadınlar geceye; Cumhuriyet'in ilanından bugüne farklı dönemlerde Cumhuriyet kadınını yansıtan modern kıyafetler ile katıldılar. Saç ve makyajları ile Cumhuriyet dönemini yansıtan kadınlar adeta o günlerin ruhunu yaşattılar.
Akın Soy'un da canlı sahne performansı ile katkı koyduğu geceden elde edilen gelirin tamamı TAD BURSA desteği ile eğitim alan öğrencilere aktarılacak.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Hande Gençosman, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına verdiği değere dikkat çekti ve geceye katılan Cumhuriyet Kadınları'na Atatürk'ün kadınlar için sarf ettiği şu sözler ile seslendi.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli hanımefendileri;
Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını gibi emek verdim diyemez. Belki erkeklerimiz memleketi istila edenlere karşı süngüleriyle düşmanın süngülerine göğüslerini germekle düşman karşısında hazır bulundular. Fakat erkeklerimizin teşkil ettiği ordunun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip cephenin harp malzemesini taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadınları olmuştur. Bundan ötürü hepimiz, bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim.
Bizim toplumumuzun başarı gösterememesinin sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır Yaşamak demek faaliyet demektir. Bir toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer organı işlemezse o toplum felç olmuştur Bizim toplumumuz için ilim ve teknik gerekli ise bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın edinmeleri lazımdır. Malumdur ki, her safhada olduğu gibi sosyal hayatta dahi iş bölümü vardır Bugünün gereklerinden biri kadınlarımızın her hususta yükselmelerini temindir. Bu sebeple kadınlarımız da âlim ve teknik bilgi sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün tahsil derecelerinden geçeceklerdir. Sonra kadınlar sosyal hayatta erkeklerle beraber yürüyerek birbirinin yardımcısı ve koruyucusu olacaklardır."
Konuşmasında Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadının toplumda değişen ve gerileyen yerine dikkat çeken Gençosman sözlerine şöyle devam etti:
"Büyük ruhlu, büyük duygulu, yüce, fedakâr ve ilahi Cumhuriyet kadını; 92 yıl önce Atamdan bu övgüleri alırken, 92 yıl sonra bambaşka bir mücadelenin içindeyken maalesef aynı değeri görememekte. Yaşadığımız onca şiddet ve acı veren olaylar birer ana olarak yürekleri her seferinde başka yerinden dağlasa da sadece birer reyting malzemesi olarak kullanılmaktan öteye geçememekte.
Bugünün gerçeklerini daha o günden söyleyen hatta çözümünü vurgulayan büyük beyin Mustafa Kemal Atatürk'ü ayakta alkışlarken, Türkiye Cumhuriyeti'nin yarınını oluşturan beyinlere yön veren 2015'in Cumhuriyet Kadınları olarak, en az o günlerdeki kadar emek ve fedakârlığı göze aldık, tek yürek, tek beden, tek ruh olarak tek hedefte beraberiz.
"Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır"

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...
Geceye katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in eşi Seden Bozbey de geceye katılanların bayramını kutlarken, herkesi 29 Ekim gecesi FSM'de düzenlenecek olan Cumhuriyet Yürüyüşü'ne davet etti.
****
Cumhuriyet'in kıymetini en çok kadınlar bilmeli ve ona sahip çıkıp, sımsıkı sarılarak ülkenin karanlıklara sürüklenmesini engellemeli derim hep...
Çocuğu yetiştiren kadındır, geleceğe miras çocuktur, toplumun devamlılığı da işte o mirastır.
O yüzden de kadın kendi değerinin farkına varıp Cumhuriyet Kadını olmaya yaraşır davranmalıdır.
Sadece görsel olarak değil, zihnen ve fikren de Atasının gösterdiği yoldan ayrılmamalıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder