Bu yaz Ağustos'un son günlerinde Mudanya'da çıkan orman yangınını hatırlarsınız. Yangında 170 hektar alan kül olmuştu. Yangının çıkışı hakkında olsun, yanan arazilerin akıbetinin ne olacağı hakkında olsun pek çok fikir ileriye sürülmüş, pek çok tartışma yaşanmıştı.
İşte bu konuyla ilgili Bursa Valiliği tarafından Hilton Bursa'da bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ve basın mensupları katıldı.
Toplantı Ahmet Köksal Coşkun'un sunumuyla başladı.
Sunum boyunca yangının başlangıcını, devamını, yayılışını, söndürme çalışmalarını ve yangının ardından yapılan çalışmaları izledik.
Yangın günü
29 Ağustos gününün akşam üzerinde Mudanya cenahından yükselen dumanları evimin balkonundan görmüş, ne olduğunu anlamaya çalışırken eve gelen oğlumun Mudanya Yolu'nda büyük bir yangın var demesiyle televizyonun kumandasını ele geçirişim bir olmuştu.
Havanın kararması ile birlikte alevler Bursa'nın dört bir yanından görülüyordu. Herkes kendi bulunduğu konumun açısından çektiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşmaya başlamıştı.
Görünen oydu ki Mudanya sırtları cayır cayır yanıyordu.
Yangının başlamasıyla kundaklama ihtimali konuşmaları da başladı. Bir yandan da yanan arazilerin akıbeti sorgulanıyordu.
Acaba yangın kasti olarak mı çıkartılmıştı ve yerine inşaat mı yapılacaktı? Nihayetinde yapılmamış bir şey değildi.
Oysa Anayasa'nın 169. maddesi, "Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir." der.
Tarım dahi yapılamıyor iken inşaat yapmaya cesaret etmeyi ve dahi yapmayı aklınız almıyor değil mi?
Yangın söndürme çalışmaları
Yangın esnasında ve sonrasında neler yaşandığını Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun'un sunumundan öğrendiğim bilgiler eşliğinde sizlere ileteyim.
Yangın başlangıç noktası ve yanan alan: Göynüklü, Çağrışan, Nilüferköy, Aksungur
Yangının çıkış nedeni; Halen araştırılmakta
Yangının başlama saati: 17:14
Yangın ihbar saati: 17:30
İhbar yeri: 177 Orman Yangın İhbar Hattı
Yangına ilk müdahale saati: 17:46
Yangına ilk müdahale aracı: Helikopter
Yangına 15 ilk müdahale aracı, 50 arazöz, 20 su ikmal aracı, 5 helikopter, 5 dozer ve 258 personel ile müdahale ediliyor. Bursa dışında İstanbul, Yalova, Kütahya, Eskişehir ve Kocaeli'ye ait çok sayıda su tankı ve itfaiye aracı çalışmalara destek veriyor.
Hava müdahalesi Yüksek Gerilim Hattı nedeniyle zorlu şartlarda sağlanıyor. Havanın kararmasıyla hava müdahalesi sona eriyor.
İnsanların yangın izleme merakı kara ekiplerinin işini zorlaştırıyor. Şiddetli rüzgârın etkisiyle yangın hızlı yayılıyor.
Yangın 30 Ağustos günü sabaha karşı 04:00'de kontrol altına alınıyor. Arada parlamalar olsa da yangın söndürülüyor.
Bu arada; yanan alan kızılçam ormanından oluşuyor. Kızılçam ağacının en büyük özelliği ise çabuk yanması, buna rağmen tohumlarının 150 derece sıcaklığa olan dayanıklılığı.
Yangının hemen ardından 1 Eylül itibarı ile hasar tespit ve ağaçlandırma çalışmaları başlıyor.
10 Eylül'de tamamlanan çalışmalar sonucunda 170 hektar alanın yandığı tespit ediliyor.
15 Eylül'de yangın sahası boşaltma çalışmaları ihale ediliyor. 17 Eylül'de boşaltma çalışmaları başlıyor.
Yanan ağaçların alandan çıkartılmasının Kasım ayının ilk haftasında tamamlanması hedefleniyor. (Alan hazır olmadan yeni fidan dikimi yapılamıyor.)
Arazi hazırlığının şartlar uygun olduğu sürece devam etmesi ve 2015 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Yanan alanda fidan dikim çalışmaları 2015 Sonbaharında başlayıp 2016 İlkbaharında tamamlanacak.
Yanan alanın 70 hektarlık kısmında 600 kg Kızılçam tohumu ekilecek.
Geriye kalan 100 hektarlık alana 90 bin adet Kızılçam, 11 bin adet Fıstık Çamı, 6 bin adet Servi, 3 bin adet Yabani Meyve olmak üzere toplamda 110 bin adet fidan dikilecek.
Yabani meyve fidanları yabani hayatı teşvik etmek için, Serviler ise yangına dirençli ağaçlar oldukları için yerleşim yerlerinin yakınına 2-3 sıra halinde dikilecek.
Konuşmalardan satır başları:
Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, fidan dikimine 10 araç ve en az 500 öğrenci ile destek vereceklerini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yangın anında yangın yerine kolay ulaşılabilmesi için orman içi yolların açılması gerekliliğine dikkat çekti.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar dikim için seçilen ağaçların çoğunluğunun niçin yine kolay yanan Kızılçam ağaçlarından seçildiğini irdeledi.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz yanan ormanlık alanın kimseye malzeme edilmeden yeniden yeşillendirilip ağaçlandırılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vali Münir Karaloğlu ormanları Korumalı, Kollamalı ve İstifade Etmeli diyerek vatandaşları tedbirli olmaya davet ederken, yaşanan felaketlerin siyaset ile bağdaştırılmamasını özellikle rica etti.
Aklımdan geçenler
Konuşmalar esnasında yangının yerleşim yerlerine yaklaşması ve yangın alanının yerleşim yerlerinin ortasında kalması dile geldiğinde, "Orman mı yerleşim yerlerinin içinde kaldı, yoksa yerleşim yerleri mi ormanın içine daldı?" sorusu takıldı aklıma.
Felaketlerin siyasî malzeme yapılmaması söylendiğinde, bilinçsizlik ve cehalet sebebiyle yaşanan böyle felaketlerin insan kalitesiyle müsemma olduğu, insan kalitesinin de eğitim ile yükseldiği takıldı.
Önlemler
Ormanların en büyük düşmanı ihmal, dikkatsizlik, hoyratlık ise, bir izmarit, kırık bir cam, söndürülmeyen bir kamp ateşi yüzünden 50 yılda yetişen ağaçlar birkaç saatte kül oluyor ise, ormanla birlikte tavşanlar, kuşlar, sincaplar, karıncalar, kelebekler, yani doğal hayat yok olup ekolojik denge bozuluyor ise, ve çıkan her 10 yangından 9'u insanın eseri ise; demek ki ormanı her şeyden önce kendimizden korumalıyız...
Ormanı bekçi değil, sevgi korur ve sevgi de eylem gerektirir.
Yaz Yangınları yazımda bahsettiğim gibi, öncelikle yangının oluşmasına sebebiyet vermemelidir...
İlk dikim 18 Ekim'de
"Her fidan bir can, Bursa'ya yeni bir orman" sloganıyla başlayan dikim kampanyasının ilk etabı 18 Ekim'de gerçekleşecek ve kademeli olarak tüm alanın ağaçlandırma işlemleri 2016 ilkbaharına kadar tamamlanacak.
İlk Dikim kampanyasına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek.
Mudanya'daki Orman Alanının bir kısmına geçtiğimiz günlerde şehit olan Bursalı Yarbay İlker Çelikcan ismi verilecek.
Nasıl katılacağız?
Orman alanına dikilecek fidan sayısında sorun yok. Bakanlığın elinde yeterince fidan var ve fidanlar bakanlıktan gelecek. Dikim için gereken alet edavatı da belediyeler sağlayacak.
Toplumdan istenen sadece emek ve istek.
Fidan dikmek isteyenler organizasyon ve bilgilendirme için 0 224 211 40 90 numaralı telefondan Yeliz Işık'a ulaşıp bilgi alabilecekler.
Bu sayede her Bursalı'nın bir dikili ağacı olacak...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder