6 Mayıs 2024 Pazartesi

Nilüfer Kadın Korosu Salonlara Sığmıyor

Yüzümde koskocaman bir gülümseme, elimde gecenin her anını kaydetmek istediğim telefonum ve arkamda, yanımda, sağımda solumda yüzlerce izleyici ile birlikte müzik ve dansın iç içe geçtiği, adeta enerji patlamasının yaşandığı Bursa Nilüfer Kadın Korosu konserlerinden birindeydim dün akşam.
Dr. Aysel Gürel şefliğinde Bursa Nilüfer Kadın Korosu bu konseri Anneler Günü'ne ithaf etmişti.
Bu konser, 2005 yılında yola 25 kişiyle çıkıp, zaman içinde 175 kişiye ulaşan koronun verdiği 190'nıncı konserdi. Koro, seneye yirminci yılını kutlayacaktı. Konserlerin yirmi yıllık izlenme sayılarına bakacak olursak, galiba 20. Yıl Konseri, Bursa Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu'nda gerçekleşmeliydi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen bu akşamki konsere ilgi o kadar büyüktü ki, salon, merdivenlerine kadar doldu. Bulunan her boşluğa bir sandalye yerleştirildi, konseri kimi izleyici yerde, kimisi sandalyede, kimisi ayakta izledi. Yer bulamayıp dönenler ise bir dahaki konseri bekleyecekti. (Bu arada söylemeden geçemeyeceğim Merinos AKKM, bahçesinden kulislerine kadar elden geçmeli.)
Koro konserde Türk müziğinden örnekleri danslarıyla pekiştirerek söyledi. Hepimizin aşina olduğu sanat müziği eserleri, Balkanlardan Karadeniz'e, Malatya'dan Kırşehir'e Anadolu ezgileri, 70'lerin kimisi romantik kimisi yüksek tempolu pop şarkıları ile "ortaya karışık" harika bir konser izledik.
Koronun kendi üyelerinden oluşan ve Gala Kültür Sanat Merkezi Kurucusu, Müdürü ve Dans Eğitmeni Selçuk Yıldız tarafından çalıştırılan Bursa Nilüfer Kadın Korosu Halk Oyunları Topluluğu'nun dansları ise parmak ısırttı. 
Kolay değildi bizim yaşımızda dakikalarca sahnede hamsi paluğu gibi bir o yana bir bu yana zıp zıp zıplamak. Kolay değildi her dans için ayrı kostüm giymek. Kolay değildi sahneyi ekiple birlikte uyum içinde paylaşmak. Kolay değildi koreografiyi unutmamak. Kolay değildi yere diz çökebilmek ve oradan kalkabilmek. 
"Bursa Ateşi" olarak hepsini layıkıyla yaptılar. Hem kendileri çok eğlendiler hem de bizleri çok eğlendirdiler. Lakin eğlencenin arkasında büyük bir çalışma olduğunu unutmayın. Her ne kadar sahnede hepsi yaşsız görünse de, yaşları 40 ila 70+ arası değişiyor. O yüzden dansçıları bir de bu haliyle değerlendirin. Evet, hepsi kocaman bir alkışı hak etti değil mi? O yüzden konser alkış sağanağı altında geçti.
Her bölümde bir solist solo yaptı. Gülnur Ekler, Rabia Yılmaz, Nurhayat Öcal ve Nuran Akın gecenin solistleriydi. Her solo alkışlar ve çiçekler eşliğinde nihayetlendi.
Gecenin şehir dışından konukları olmasının yanı sıra ülke dışından da konukları vardı. ABD'nin Orlando eyaletinden ve Hollanda'dan gelen konuklar konseri büyük bir hayranlıkla izledi ve konser sonunda çiçek takdiminde bulundu.
175 kadından oluşan ve şefliğini de bir kadının yaptığı koro, kendisini izlemeye gelenlere kadının gücünü, hayatın nasıl yaşanabileceğini ve başka hayatlara nasıl dokunabileceğini gösterdi. Onların bazısı öğretmen, bazısı bankacı, bazısı memur, bazısı ev hanımıydı. Yıllarca ülkelerine hizmet etmiş, emekli olmuşlardı. Çocuklarını büyütmüş, yuvadan uçurmuşlardı. Bazıları torunlarıyla haşır neşir oluyorsa da şimdi artık onların yaşama zamanıydı. 

Farklı müzik türlerini seslendirmeleriyle Türkiye’nin, belki de dünyanın ilk ve tek korosuydular. Kına gecesinden sıra gecesine, gezekten yabancı dilde ezgilere ne varsa hepsini sahneye taşıyorlardı. Koro aynı zamanda bir "show" grubuydu.
Koro çeşitli şehirlerde ve hatta çeşitli ülkelerde konserler verdi. Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Hollanda, İtalya, Letonya, Portekiz ve Kıbrıs’ta konserler vermişlerdi. Son olarak da konser vermek üzere 43 kişilik bir ekip ile 24 Nisan’da Mısır’a gittiler.
Basının onlara taktığı isim gibi, onlar "Gönüllü Kültür Elçileri"ydiler. 
****
2013 yılından bu yana izlediğim koro konserlerini Nilüfer'deki salonlarda verirken sadece bizimdi. Nilüfer salonları koro için yetersiz kalmaya başlayınca, konserlerin yeni adresi Merinos AKKM, koro da tüm Bursalıların oldu. 
Tüm konserlerini STK'lar yararına veren, ayrıca kendisi de dernekleşerek çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunan koro, her zaman dediğim gibi "Her Derde Deva" bir koro. 

Her ne kadar konserlerde yer bulmanın zorluğundan yakınılsa da, farklı kesimlerden gelen kadınların bu konserleri izlemesi hayatlarına boyut katmaları bakımından önemli diye düşünüyorum. Sahnede çoğunu bildikleri şarkılar kendi hemcinsleri tarafından seslendiriliyor, üstelik bu kadınlar dans da ediyor, üstelik bu kadınların eşleri ve çocukları onlarla gurur duyuyor, soloya çıkan koristin yakınları ellerinde çiçeklerle sahneye koşuyor, sahnede koskocaman bir sevgi yumağı oluşuyor... 
En iyi öğrenme göz ile olur derler. Kadın evinden çıkıyor, konsere geliyor.  Ve konsere gelen her kadın hayatı yaşamaya dair bir şeyler öğreniyor. 
Daha iyi bir örnek olamaz. 
En iyisi biz "Gönüllü Kültür Elçileri" sıfatının yanına "Gönüllü Sosyal Elçiler"i de ekleyelim.
Ne dersiniz?

6 Mayıs 2024 / C.E.Y. 
Gecenin konser kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

2013'ten 2024'e Bursa Nilüfer Kadın Korosu yazılarım
Var mı böyle bir koro? / 31 Ocak 2017
Su Gibi Aziz Olun... / 17 Mart 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder