31 Mart 2015 Salı

Dersimiz Matematik

Matematiği zayıf bir toplum olarak son senelerde matematik bilgimiz aldı başını gitti.
En büyük uzmanlığımız olan bir başımıza, üç kuruş maaşla, iki yakamızı bir araya getiremeyip, yine de dört bir yana para yetiştirebiliyor olmak üzerine zaten doktora üstüne doktora yapmıştık.
ÖSS, YGS, KPSS gibi sınavlarda puan hesaplama, başarı puanını ekleme, kaçıncı sıradan hangi okula girebiliriz, yatay geçiş, dikey geçiş, kontenjandan araya kaynak yapma konusunda uzmanlarımız vardır.
Evvelki yıl Üsküdar Amerikan Lisesi’nde, geçen yıl da Amerikan Robert Lisesi’nde dolan kontenjana TEOG puanı ile +1 ekleme yapılıvermişti mesela.
Ortaya çıkan bunlar.
Ya çıkmayanlar?
****
Son senelerde matematik terimlerini de söktük artık. Birkaçına göz atalım bakalım neler öğrenmişiz.

Çoluk çocuğa kadar her bir fert paralel nedir ne değildir onu öğrendi mesela.
Uzunluğu boyunca birbirinden eşit uzaklıkta bulunan doğru ya da düzlemlerin birbirlerine göre durumlarını tanımlamakta kullanılan bir sıfat oluyor paralel.
Yani hem yol aynı yol, hem akıl aynı akıl, ama gidişat ayrı ayrı. Ne ayrılabiliriz ne birleşebiliriz, bir yandan da sağdan soldan birbirimizi keseriz, olmadı arada bir birbirimizin yolunun yanlış olduğunu ona buna müzevirleriz halleri kısacası.

Bir zaman teğet’i öğrenmiştik hatırlayın.
İki geometrik cismin, birbirlerine sadece bir noktadan temas ettiklerinde oluşan geometrik durum hani. İngilizce’de tangent olarak anılan bu terimin kökeni Latince tangere (dokunuş) kelimesi imiş.
Hani değecekmiş gibi yapıp da değmeden geçen. Belki hafiften dokunan, hafiften öpen..
Ekonomik kriz bizi teğet geçerken bazılarımızı öpmüştü hani…
Dönemin Başbakanı Erdoğan, G-20 zirvesi için bulunduğu İngiltere’nin başkenti Londra’da, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’da “Küresel Kriz ve Türkiye’nin Rolü” konulu konuşma yapmış ve “Kriz teğet geçti dedim, etkilemedi demedim” demişti.
E ufak bir dokunacak ki, teğet teğetliğini yapsın…


Ya eşkenar üçgen size neyi hatırlatıyor? O da kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir bilirsiniz. İç açıları da birbirine eşit her biri 60 derecedir. Eşkenar üçgenin içteğet çemberin merkezi ve çevrel çemberin merkezi aynı noktayı belirtir. Bu nokta aynı zamanda kenarortayların kesim noktası (Ağırlık merkezi), iç açıortayların kesim noktası ve diklik merkezidir. Bütün kenarortay, yükseklik ve açıortayların uzunlukları birbirine eşittir.

Eşbaşkanlık terimi ile ne kadar da örtüşüyor değil mi? Tabandan aynı açı ile çıkan iki doğrunun tepede birleşmesi gibi. Yön aynı, hedef aynı, kesişme aynı…

Daire ya da çembere bakalım neymiş. Daire, çemberin içinde kalan alana verilen isimdir arkadaşlar. Çember de daireyi çevreleyene.
Penguen dergisinin kapağında kullandığı ve çizerlerinin hapis cezası aldığı karikatürün detayındaki çemberi çember olarak değil de
 halka olarak algılayanlara bakmayın siz…

Dikdörtgenler prizması ile ilgili ne geliyor aklınıza? Benim aklımdan geçenler mi bakalım?
Yüzleri dikdörtgensel bölgedir ve karşılıklı yüzleri birbirine eşittir dikdörtgenler prizmasının.
Bir köşede birleşen ayrıtlara uzunluk, genişlik ve yükseklik denir. Dikdörtgenler prizmasının hacmi, boyutlarının çarpımına eşittir.
İşte sihirli kelimeyi bulduk, HACİM!


İki sene önce 18 Şubat’ta dikdörtgenler prizması şeklindeki ayakkabı kutularının hacminin ve her bir kutuya kaç banknot sığabileceğinin hesabını yaptık mı yapmadık mı?
Bir kutuya 200’lük banknotlardan kaç adet sığar ile dolapta kaç kutu olduğunun çarpımını bir çırpıda yapıp çıkan sonuç ile cin çarpmışa döndük mü dönmedik mi?
İşte bakın matematik bilmenin faideleri hep bunlar…
****
Neyse;
Bugünlük dersimiz bu kadar…
Önümüzdeki dönemlerde seçimler olduğu için bir dahaki dersin konusu permütasyonlar ve kombinasyonlar olacak…
Sonra da X‘lerin ve Y‘lerin değerlerini bulacağız…
Değerleri varsa tabii.
****
Hayat dediğin en sevilmeyen ders zannedilen matematiğin aslında ne kadar eğlenceli olduğunu fark ettiriyor insana değil mi?
Ettirenler sağ olsun…
Haydi hepimize iyi eğlenceler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder