Dünya Müziği Derneği (DMD) Çoksesli Koroları 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Konferans Salonu’nda bir konser verdiler.
DMD Çoksesli Çocuk Korosu, DMD Çoksesli Gençlik Korosu ve DMD Çoksesli Karma Korosu’nun katılımıyla ve koro üyesi Meltem Mısırlıoğlu’nun sunumuyla izleyicilere müzikle dolu keyifli saatler yaşatan koronun konuk sanatçısı henüz bir ay önce Bursa’da Sevgililer Günü’ne özel bir konserde Anjelika Akbar ile aynı sahneyi paylaşarak aşk şarkıları söyleyen ünlü tenor Hakan Aysev idi.
Konserde ilk olarak Çocuk Korosu sahne aldı. Çocuk halleriyle sahneye gelerek yerlerini alan minik koristler şarkılarını söylemeye başladıkları anda bu konuda ne kadar profesyonel olduklarını gösterdiler. Çalışmalarına 2010 yılında Suat Şahin yönetiminde başlayan DMD Çocuk Korosu en son 2014 ilkbaharında “Afyon Kocatepe Üniversitesi VII. Ulusal 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliği”ne katılmış. Ankara’da düzenlenen “19. Türkiye Polifonik Korolar Şenliği”nde “Ritmik Beraberlik-Ritmik Uyum” ödülünü almış.
İkinci sırada gençlerden oluşan Gençlik Korosu sahneye geldi. 3 Ekim 2011 tarihinde kurulan koro Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yanı sıra çok sesli müziğe ilgi duyan 18-25 yaş aralığında gençlerden oluşuyor. Pırıl pıtrıl gençlerden oluşan karma koro 17. Türkiye Korolar Festivali’nde “Sololu eser yorumlamalı başarı” ve “Hayri Akay Jüri Özel Ödülü”, 18. Türkiye Korolar Festivali’nde, “Entonasyon, homojenlik ve tını” ve “Jüri özel ödülü”aldı. 19. Türkiye Korolar Festivali’nde, “Entonasyon, homojenlik ve tını” ve “Gülşen Şimşek özel ödülü” almış.
Duru sesleri, zaman zaman kullandıkları beden sesleri, gençlikleri ve pozitif enerjileriyle kendilerine hayran kaldık. Bir yandan da gururlandık.
Gençler işte hep böyle sanatla iç içe olmalıydı. Olmalıydı ki kendilerine ve dolayısıyla topluma zararlı her ne varsa hepsinden uzak kalabilsinler.
Gençlerin ardından 2015 sezonu itibariyle koro şefliğini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülnihal Gül’ün üstlendiği Karma Koro sahneye geldi ve performansları ile yaşsızlıklarını ispat etti.
Gecenin konuğu olan Hakan Aysev geçirdiği mide operasyonu sonucu 19 kilogram vermiş ve ameliyatının üzerinden kısa bir zaman geçmiş olmasına rağmen koroya verdiği sözü tutarak konser için Bursa’ya gelmişti.
Söylediği eserler aralarında izleyiciyle sohbet eden Aysev, çoksesli müziği hayatın her evresindeki çoksesliliğe benzetti. Çoksesli düşünce ile oluşan çokseslilik en çok da demokrasi getirir, bu da kadına saygı getirir, kadına saygı toplumu değiştirir” dedi.
Çoksesli müziğin zihin üzerinde yaptığı pozitif etkiler bilim insanları tarafından da defalarca ispat edilmişti.
Bestesini 1898 yılında İtalyan şarkıcı / besteci Eduardo di Capua’nın yaptığı, sözlerini yine bir İtalyan şair Giovanni Capurro’nun yazdığı Napoliten bir şarkı olan “O Sole Mio” (Benim Güneşim)’yu hiç sönmeyen güneşimiz olan Atamız, Atatürkümüz’e ithaf etti.
Mikrofonsuz ve sadece piyano eşliğinde söylenen şarkılar çıplak sesin gücünü ve lezzetini bir kez daha gösterdi.
DMD kurucularından ve koristlerinden Parkan Sanlıkol ve Sezan Kaya’nın Aysev’e plaket takdimi esnasında Sezan Kaya bir eserden solo olarak bir kuple seslendirdi. Hakan Aysev’in bu soprano sese verdiği zarif cevap, Sezan Kaya’nın eline kondurduğu minik bir buse ile dile geldi.
Konser, tüm koroların sahneye gelerek hep birlikte Memleketim şarkısını seslendirmeleriyle sona erdi.
****
14 Mart sabahı başlayan ve akşam saatlerine dek süren yoğun programın yorgunluğunu böyle keyifli ve dingin bir konser ile atmanın hazzı ile döndüm evime.
İçimde dans eden notalar ve dilimde bilmediğim dillerin nağmeleri ile hem zihnim hem de bedenim dinlendi.
Gün içinde sıkışan nefesim yerine geldi…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder