Eskinin üniversite bitiminde fırlatılan kepleri artık anaokulundan itibaren fırlatılmaya başlanır oldu değil mi? Mini mini bedenlere cübbeler, mini mini kafalara kepler.
Şöyle biraz yana yatırılmış, püskülü de yandan sallandırılmış. Arada sırada kayan, bir türlü kafada durmayan, kızların saçlarına tokalanan, geriye sayımla birlikte hep birlikte havaya fırlatılan, eğitim hayatının olmazsa olmazları kepler...
Benim size anlatacağım KEP ise fırlatılan değil, insanı hayatın tam ortasına fırlatan bir KEP.
Nasıl mı?
Diyeyim...
Kadın Ekonomi Platformu Derneği (KEP) 30 Temmuz 2012 yılında Türk kadını ve gençlerine ekonomik hayatta daha güçlü durmalarına eğitim ve bilgilendirmelerle destek olmak için farklı meslek grubundan kadınlarla bir araya gelmiş. Girişimci olan ve olmak isteyenleri teşvik eden, bilgilendirmeler ile gelişmelerini sağlayan, ticaret hayatında güçlü durmalarını amaçlayan, ekonomik anlamda da canlanmayı hedefleyen, girişimcilik konusunda bir eksiklik olduğunu fark edip, buradaki eksiği gidermek üzere yola çıkmış bir kurum.
Bu anlamda dernek birçok bilgilendirme toplantıları düzenlemiş, üyeler arası Network oluşturmuş, KOSGEB onayı ile 30 kadına ‘Girişimcilik Eğitimi’ vermiş ve normal istatistiğin (%10) dışına çıkarak 30 kursiyerin 15’i iki ay içerisinde kendi işlerini kurmuş. Şu anda 25'i iş sahibi.
KEP sadece kadınlara değil öğrencilere de önem vermiş. Bu konuda geleceğin meslekleri hakkında paneller düzenleyerek öğrencileri bilgilendirmiş. IBM'den gelen yetkili ile sanal meslekleri de anlatmayı ihmal etmemiş.
****
Sosyal projelerle yol alan KEP, yine sosyal sorumluluk projelerine verdiği önem ve destekle takdir gören Özhan Marketler Zinciri ile başka bir sosyal sorumluluk projesinde yolları kesişmiş.
İki kurum elele vererek hayata tutunmakta zorlanan dezavantajlı kadınlar için meslek edindirmeye yönelik "Altın Kep" projesini hayata geçirmişler.
Özhan Gönüllüleri Topluluğu ve Uçurtma Kreatif’in desteğiyle gerçekleştirilen bu proje kapsamında dezavantajlı kadınların ve gençlerin kariyer sahibi olmalarına katkı sağlanacak.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Özhan Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Üyesi Elif Özhan, hayalleri ve hedefleri olan kadınlara toplumumuzun her alanda ihtiyaç duyduğunu söyledi ve proje için herkesi destek vermeye çağırdı. Özhan Marketler Zinciri Reklam ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşen Yılmaz, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmeleri ve yeteneklerini ortaya çıkarabilmeleri için kurum olarak kadınları her alanda desteklediklerini dile getirdi.
Geçit Şube'den başlayan ve tüm şubelerde devam edecek projede, satışa sunulan alışveriş filelerinin geliri, meslek edindirmeye yönelik eğitim mutfağının oluşturulması için kullanılacak.Minik bir not; Özhan Marketler Zinciri WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Unilever ile birlikte hayata geçirdiği 'Yeşil Nokta' projesi kapsamında aldıkları Yeşil Nokta Diploması ile sürdürülebilirlik, tasarruf ve doğaya saygı anlamında Türkiye'de kendi sektöründe bir ilke imza atmıştı. Özhan bu bilinçle doğaya daha az ayak izi bırakacak şubelerini arttırmakta.
Kadın Ekonomi Platformu Derneği Başkanı Hayal Aydede ise, düzenli aile hayatı olmayan grupların belli bir süre devlet güvencesi altında tutulduktan sonra hayata bırakıldıklarında desteksiz kaldıklarına, böyle bir durumda da toplumun kurallarına uyamadıklarına ve düzenli bir iş bulamazlarsa hayatlarını idame ettirmek için suç sayılan hayat standardında yaşamlarını sürdürdüklerine dikkat çekti.Hayata tutunma iyi niyeti ve uyumluluğu olan kadınların ile gençlerin Altın Kep Projesi kapsamında aşçılık mesleğine yönlendirileceğine değindi ve bu projeye verdikleri destek için Özhan Marketler Zinciri'ne teşekkür etti.
Kadınların güç birliği ile hayata geçen projeler kadını topluma kazandırıp ona bir kimlik vermek için mücadele etmekte.
Toplantıya katılan kadınlar arasında KEP eğitiminden geçmiş, çocuğunu da doğurmuş, işini de kurmuş ve kendi ayakları üzerinde durmuş kadınlar da vardı, onlara eğitim veren öğretmenleri Sevi Yumuk Tonak da.
Katılımın yüksek olduğu toplantının sonunda Karamürsel Sepeti'nden yola çıkılarak projenin kaynağı olan ve özenle süslenmiş filelerden aldık birer tane. Böylece de projeye ilk katkıyı biz sağladık.Filenin genişleyebilir ve uzayabilir hacmi olsa da belli bir kapasitesi var malum. Bu sayede de her gördüğümüzü değil, ihtiyacımız kadarını almayı öğreniriz belki.
Böylece hem daha az öderiz kesemiz rahat eder, hem poşet tüketimi azalır çevre rahat eder, hem fileyi alanların ödedikleri bedel Aşçılık Okulu'na gider, meslek kazanan insanlar rahat eder...
1 taşla 3 kuş yani...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder