31 Ağustos 2024 Cumartesi

Bu Zafer Hepimizin

Çok değil, bundan 5 sene evvel, 2019 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 30 Ağustos'u Zafer Bayramı'nı halkın genelini ilgilendiren bir bayram olarak görmüyor, 30 Ağustos'ta toplu ulaşımın ücretsiz olmasını talep eden meclis üyelerine, “O zaman ormancılık gününde de tatil yapalım." diyordu. Bir “30 Ağustos” Hadisesi yazımda bu sözleri bir güzel yorumlamıştım.
Aktaş sonraki yıllarda yaptığı açıklamalarda 30 Ağustos’un vatan sevgimizin ve bağımsızlık tutkumuzun en önemli sembolü olduğunu (mecburen) söylemiş, ulaşımı da (mecburen) ücretsiz yapmıştı. (Buna takiye mi denirdi?)
Diyanet'in yıllardır adını ağzına almadığı Atatürk ve silah arkadaşlarını bile anmış, "Bu zaferi bizlere armağan eden, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milli mücadelenin bütün kahramanlarını, rahmet ve şükranla anıyorum. Bu cennet vatanı miras bırakan 15.055 şehidimize, Gazi Mustafa Kemal’e ve tüm gazilerimize minnettarız." demişti.(Bir daha soralım, buna takiye mi denirdi?)
Malum; bizde önemli günler ve haftalar bitmez. Hepsinde de toplu ulaşımı ücretsiz yapamayız, kabul. Ancak millî bayramlarımızı diğer günlerle karıştırmayınız. Bir 19 Mayıs, bir 23 Nisan, bir 30 Ağustos, bir 29 Ekim olmasa bugün ücretsiz ulaşım sağlayacağımız dinî bayramlarımız olmayacaktı, unutmayınız...

Bursa'da Bozbey Dönemi
Alinur Bey'i sivil hayatında bırakalım ve 1 Nisan 2024'ten bu yana Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Mustafa Bozbey'e dönelim. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102’inci yıldönümünü "Bu hepimizin bayramı" sloganıyla kutlayan Bozbey, Nilüfer'den alışık olduğumuz o muhteşem yürüyüşü, çocukluk anılarımızın baş tacı Fener Alayı'nı bu kez Bursa'da gerçekleştirdi. 
Tarihî Belediye Binası önünden başlayarak Atatürk Stadyumu'na uzanan yürüyüşte önde bando, arkasında başkanlar, onların arkasında da ellerinde meşalelerle Bursalılar vardı. Altıparmak'tan tek sıra halinde Heykel istikametine çıkan araçlar da bu coşkuya kornalarıyla ve bayraklarıyla eşlik ettiler. 
Dertler tasalar birkaç saatliğine de olsa askıya alındı, çünkü kentte bir bayram havası vardı.
Kulak misafiri olduğum bazı konuşmalarda, Bursa merkezde yıllardır böyle bir kutlama yapılmadığı, Cumhuriyet Dönemi kutlamalarına hasret kalındığı, bu coşkuyu yaşamak için Nilüfer'e kaçıldığı konuşuluyordu.
Atatürk Stadyumu'nda toplanan kalabalık İstiklâl Marşı'nı hep birlikte söyledi. Marşın ardından sahneye Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey çıktı. Bozbey konuşmasına yazının başında bahsettiğim "30 Ağustos hadisesi" ile başladı ve "30 Ağustos zaferinin karşısında olanlar, değerini bilmeyenler, sahiplenmeyenler, 30 Ağustos’un anlamını kavrayamazlar. 30 Ağustos özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın temel taşıdır." dedi.
Bozbey'in Bursalılara bir de müjdesi vardı. Atatürk’ün ismini taşıyan, şampiyonluk da dahil nice başarılara ev sahipliği yapan Bursa Atatürk Stadyumu'nun kapalı tribünü yeniden yapılacaktı. Çünkü, kentin sosyal hafızası ve kimliği için, anıları da gelecek kuşaklara aktarmak büyük bir vazife ve büyük bir sorumluluktu.

Bursa Büyükşehir Stadyumu - Atatürk Stadyumu - Millet Bahçesi
Odunluk mevkiindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun 2015 yılında tamamlanmasının ardından Atatürk Stadyumu, yıkılmayacağı söylenen Kapalı Tribün dahil, tamamen yıkılmıştı. 1948 yılında hizmete açılan Bursa Atatürk Stadyumu, Bursaspor’a 68 yıl ev sahipliği yapmış, Bursaspor şampiyonluğu bu statta tatmış, Bursaspor'un efsane başkanı İbrahim Yazıcı'yı bu stattan uğurlamıştı. 
11 Aralık 2019
22 Nisan 2022
Yıkılan stadın yerine 60 bin metrekarelik park ve miting alanı yapılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ülkenin dört bir yanında (ülkenin Cumhuriyet Dönemi binaları yıkılarak) oluşturulan bu alanların adına Millet Bahçesi denmişti. Hani bir elinde kek, bir elinde meyve suyu ile yatıp yuvarlanılan bahçeler...
Bursa Atatürk Stadyumu eski ve yeni hali
Ayrıca, "Millet Bahçesi" dedikleri bu alan içinde yer alan kütüphaneye "Bursa Millî Kütüphanesi" ismi verilmişti. Şimdi o kütüphanenin adı da değiştirildi ve olması gerektiği gibi, Atatürk Stadyumu Kütüphanesi oldu.
Sahnede Nilüfer 
Türk Müziğinin güçlü sesi Nilüfer, bembeyaz bir kıyafet içinde sahneye geldi. Hoş geldiniz ve bayram kutlaması konuşmasının ardından şarkılarını söylemeye başladı. 
Ancak ses düzeni mi bozuktu yoksa Nilüfer'in sesi mi eskisi gibi değildi bilmem, iki şarkıdan sonra daha fazla dinleyemedim ve sahadan ayrıldım. Benimle birlikte özellikle de gençler sahadan ayrılmış, evlerine dönüyorlardı. Ya onlar da benim gibi 'ses'ten rahatsız olmuş ya da Nilüfer'i biraz 'eski' bulmuşlardı.

"Hepimizin Zaferi Fotoğraf Sergisi"
Stadyumdan ayrılıp BursaRay'ın Merinos İstasyonu'na geldiğimde, Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ tarafından Millî Mücadele ve Zafer Ruhu’nu yeniden yaşamak adına Büyük Taarruz fotoğraflarından oluşturulan, ‘Hepimizin Zaferi’ adlı fotoğraf sergisi ile karşılaştım. Fotoğraflar kronolojik (10 Eylül 1922'den, 2 Ekim 1922'ye) sıralanmıştı ve her fotoğrafın üzerinde açıklaması yazıyordu. Sergide ayrıca, Milli Mücadele döneminden kalan Türk Bayrağı da yer alıyordu. (Ortadaki sütunda)
40 fotoğraftan oluşan sergi 6 Eylül Cuma gününe kadar açık kalacak. Kaçırmayın derim...

Yürüyüşten Kareler
Sırtını Uludağ'a yaslamış, Setbaşı'ndan Çekirge'ye tek bir cadde üzerinde yürüyerek kat edebileceğiniz Bursa, bu gece zaferi doya doya yaşadı. Şoföründen yolcusuna araçtakiler, esnafından müşterisine mağazadakiler, evlerde ve iş yerlerinde yaşayanlar hepsi sokaktaydı. İki yanında Türk Bayrağı asılmış, bir delikanlının kullandığı çift kabinli elektrikli bisikletin arkasında oturan kapalı bir genç kız, elindeki Türk Bayrağını sallayarak marş söyleyen açık bir kadının fotoğrafını gülümseyerek çekiyordu. Yine üç tekerlekli bisikletiyle bir kadın, kendisinin fotoğrafını çekenlere elindeki bayrağı sallayarak poz veriyordu. Bir sürücü, üzeri açık antika arabasıyla yürüyenleri selamlıyordu. Çimenlerde oturarak Nilüfer'i dinleyen genç bir kızın yanında oturan bir köpek, huzur içinde tembel tembel uyukluyordu. Seyyar sandalyelerini getirerek oturanlar, merdivenlere kurulanlar, çoluk çocuk, simitçi-kahveci-gazozcu herkes oradaydı.
Bu savaşta onların dedeleri nineleri savaşmış, tüm o zorlukları gelecek nesilleri rahat etsin diye aşmıştı. Bu Zafer Hepimizindi ve kutlamak hepimizin hem hakkı hem de vefa borcuydu. 
Kutlamalarla acıları ve zaferleri unutturmamak, gelecek nesillere aktarmak gerekiyordu. Ki yaşadıkları yerin değerini bilsinler.

Gözüme takılanlar:
* CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yapışık ikizler mi yoksa ağabey kardeşler mi ki de, her ama her yerde Yeşiltaş Bozbey'in ensesinde görüntü veriyor. Bu görüntüyü nasıl okumak gerek bilmiyorum ama gözümü fazlaca rahatsız ettiğini söyleyebilirim. Her ne kadar yaşı Bozbey'den küçük olsa da Yeşiltaş, küçük kardeşini parka götürüp diğerlerine karşı korumacılık yapan ağabey gibi görünüyor...
* Açık alan diyerek sigara tüttürenler etraflarındaki insanları duman altı ediyorlar. Zaten kuraldır: o duman hep içmeyene gider.
* Önümüzde 11 Eylül Bursa'nın kurtuluşu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı var. Umarım bizi yine sokaklarda, yine hep birlikte, yine el ele, yine omuz omuza olacağımız, Kurtuluş ve Bayram ruhunu yaşayacağımız etkinlikler bekliyordur.
31 Ağustos 2024 / C.E.Y.

30 Ağustos 2024 / Zafer Bayramı fotoğraf ve videolarından oluşan albümü görmek için tıklayınız:
Kapakta kullandığım fotoğraf ve diğer birkaç fotoğraf Bursa Büyükşehir Basın Bürosu'ndan gelenler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder