4 Nisan 2016 Pazartesi

İnceldiği yerden kopar bu Panama

Daha dün akşam biz başka taraflarda dolanırken bir anda patlayarak Twitter'da ilk sırada TT olan #PanamaLeaks hashtag'i, dünya skandal tarihine yeni ve sıkı bir imza atıldığının göstergesiydi.
Bu yazıya başladığım ana kadar malum konu üzerine 95 milyona yakın tweet atıldığına bakarsak...
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait 11.5 milyon belge “Panama kağıtları” adıyla altında Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesine servis edilmiş. Böylece Off-shore finans şirketinin 1970'den günümüze yaptığı yatırımların sızması ile ülkelerinden vergi ve para kaçıranların listesi bir güzel ortaya döküldü.
Dokümanlara göre, Off-shore hesaplarla vergi kaçıranlar arasında 12 devlet lideri ve 143 politikacı olduğu iddia ediliyordu.
Of ki ne of!
****
Dünyada ve ülkemizde skandallara bir göz atayım istedim internet aleminde.
Adeta Alice kadar küçüldüm ve skandallar dünyasında dolaşmaya başladım. Hani deve demiş ya nerem doğru diye; hah işte tam da onun gibiymiş durum vaziyet.

Gate Gate'i açıyor
Watergate mesela: ABD tarihinde başkanlıktan istifa eden ilk ve tek başkan olan Richard Nixon, Watergate skandalı ile koltuğundan feragat etmek zorunda kalmıştı. 1974 yılında yerini Gerald Ford'a bırakarak Beyaz Saray'ı terk etmişti.
"Watergate skandalı 1972-1974 Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinde gelişen ve Başkan Richard Nixon'ın istifa etmesiyle sonuçlanan siyasi bir skandaldır." yazar bilgilerde...
İrangate ya da İran-Kontra skandalı, Ronald Reagan yönetimi sırasında Kasım 1986'da ortaya çıkan politik bir skandalın adı. Skandalın büyümesi üzerine dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan bir televizyon konuşması yaparak olayın varlığını inkar etmiş, bir hafta sonra (13 Kasım'da), Reagan tekrar bir televizyon konuşması yaparak İran'a silah satışı yapıldığını doğrulamıştı. 
90'ların ortalarında patlayan Bill Clinton ve Monica'nın Oval Oda'da sahne alan Uçkurgate'i çok uzaklarda değil. 

Gate'leri bırak Leak'lere bak!
Gate'lerin ardından 'leak'ler çıktı ortaya.
En yakın dönem dünya skandalı WikiLeaks...
Julian Assange önderliğindeki WikiLeaks organizasyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan 251.287 gizli belgenin bir ön belleğini elde etmiş ve belgeleri yayınlamıştı.
Ve şimdi de WikiLeaks'in bin beş yüz katı belge ile ortaya çıkan PanamaLeaks...

Bizim de skandallarımız var, biz de dünya çocuklarıyız!
Bizdeki lüle saçlı (muhbir mi desek, itirafçı mı desek, Ergenekon icatçısı mı desek) bülbül karakter Tuncay Güney'in şakıması 2 binli yılların başına denk gelir.
"O Dört Er Böyle Öldü: Pimini Çekip Bombayı Verdi" başlıklı haberi ile 2009 Sedat Simavi Gazetecilik Ödülüne layık görülen Mehmet Baransu'nun memlekette yarattığı sarsıntılar unutulmaz.
1996'daki Susurluk hâlâ belleklerde.

Gülü susuz seni aşksız bırakmam
Aşklı meşkli skandallar da ufak sarsıntılara yol açıyor. Bazen de büyük depremleri tetikliyor.
5 Ekim 1979'da dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş oyuncu Aynur Aydan ile aralarında geçen bir aşk skandalı sonucu hükumetten istifa etmişti.
Adnan Menderes'in Yassı Ada soruşturmaları esnasında iyice ortalığa dökülen aşk hayatı o günlerden bugünlere ulaşmıştır.
1993'de İSKİ ve çifte skandal, 2010 yılında kameralara yakalanan Deniz Baykal, 1999 yılında Kamer Genç ve çiçek sulama...

Tükendim
Yok ben daha fazla baş edemeyeceğim skandallarla. Hepsi o kadar iç içe geçmiş, hepsi o kadar birbirine zincirlenmiş ki, aynı sepete atıldıkları için birbirine dolanıp kördüğüm olmuş yumaklar gibiler. Yumaklardan birinin ipini çekiyorsun, öbür taraftan bir başkası geliyor. Aç açabilirsen, çöz çözebilirsen. 
Kurtulmanın tek yolu da kördüğüm olan yerleri kesip atmak ve her yumağı kendi halinde sarıp ucunu yumağın arasına sıkıştırmak.
Ki pırtlayıp dolanmasın ona buna.

PanamaLeaks de böyle bir makaslama yapmak amacıyla çıktı ortalığa anlaşılan.
Sızan dosyaların yaklaşık 40 yıllık bir arşivi kapsadığını düşünürsek...
40 yıl susmak da marifet yani. Bilgiler şöyle bir 2.6 terabayta ulaşsın da öyle sızdıralım dediler ihtimal. 
(Terabaytı herhangi bir bayt'a çevirecek hesaplamalar ışık yılını kilometreye çevirme hesaplamalarıyla eş değer olabilir. Bırakınız işi bilenler hesap etsin)
Biz de soralım "N'oldu şimdi birdenbire çorap söküğü gibi böyle...?" diye...
Anlaşılan o ki kartlar yeniden dağıtılıyor, oyun yeniden kuruluyor, eski oyuncular oyunda hile yapıyor, oyuna yeni oyuncular gerekiyor.
Listeler yayınlandıkça çarşaf çarşaf yerinde zıplayan kaç kişi vardır acaba şimdi? Kimi ararsan listede malum.
Merak ediyorum, çaldıklarını alıp nereye kaçacaklardı bunlar acaba? Su bulundu nasılsa deyip Mars'a mı gideceklerdi? Yoksa bu paraları dünyadan epeyyyy uzak bir gezegen olan Pluton'da mı yiyeceklerdi?
Dünya belli, ömür belli, yiyebileceğin belli, içebileceğin belli... 
Çok mu ufak düşündüm? 
N'apalım, biz emlak vergisi, gelir vergisi, aman son gün, cezaya kalmayalım falan derken...
İnsan bunları duyunca biraz(!) garip oluyor haliyle...
Sıradan insanlara denilen, aman dürüst vatandaş olun, aman namuslu olun, aman imanlı olun, aman beş vakit namazınızı kaçırmayın, aman kazaya kalmayın, aman kiliseye yardım edin, aman ağlama duvarında ağlayın, aman günahkâr olmayın, aman aman aman...
Anladık ki bu amanların açılımı şu imiş:
"Dünya nimetleri burada bize, 'inşallah' 'kısmetse' cennette size..."
Allah kabul etsin, amin...

İmdiiii;
Panama inceldiği yerden kopar mı dersiniz?
Kopsa da yeni düzenin bundan bir farkı olur mu dersiniz?
Böyük insan diye bildiklerimiz bundan böyle küçük hayatlara nasıl sığacaklar dersiniz?
Neyse, hepsini minareyi çalarken düşünmüşlerdir elbet. Bir de onları düşünmeyelim.

Biz her zamanki gibi kendi bildiğimizce sade bir vatandaş olarak yaşayıp korku ile titremeyeceğiz.
Kısacası; "Ne Şam'ın şekeri, ne Arap'ın yüzü" diyeceğiz.
Aklımızı biraz kullanabilirsek de kendi hakkımızı kimselere bol bulamaç yedirmeyeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder