Geçtiğimiz günlerde Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanan Bursa şehrinin artık bir logosu ve mottosu var.
Kırmızı, lacivert ve mavi renklerin hakim olduğu, lale figüründen oluşan logoyu bundan böyle her yerde görebileceğiz.
Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği tarafından hazırlanan logodaki renklerden Kırmızı: İznik Çini atölyelerinin teknik bir zaferi olarak kabul edilen mercan kırmızısı hatırına kullanılmış. Bursa’nın sırları, efsaneleri, termal kaynakları bu kırmızıda saklanmış. Lacivert, Bursa’nın sosyal çeşitliliğini, uyum ve ahengini; Mavi ise pınarlarda billur; doruklarda buz kesen Bursa’nın su kaynaklarına işaret ediyormuş.
Merinos AKKM'de düzenlenen toplantıda şehir mottosu da tanıtıldı. ‘Uluşehir’ mottosunun Bursa’nın Ulu çınarlarıyla, Uludağı’yla, sultanları, evliyaları, bağrında yatanları ve yaşayanlarıyla ulu bir şehir olduğunu belirtildi. Vali Karaloğlu Uluşehir mottosunun şehir logosuyla birlikte Valilik olarak tüm yazışmalarda, web sitelerinde, Valiliğe bağlı tüm kurumlarda kullanılacağını söylerken Bursa’nın tüm kurum ve işletmelerinin logoya sahip çıkmasını ve yaşatmasını özellikle istedi.
LOGO NE ANLATIYOR-imiş?
Türk İslam sanatının en gözde motifi olan lale ile Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçukludan kalan çintemani deseni Bursa Şehir Logosunun temel bileşenleri. Lale, birliği ve zarafeti; çintemani Türk devlet örfünün esasını oluşturan güç, adalet ve bilgeliğini simgeliyormuş.
Osmanlının Bursa’da inşa ettirdiği eserlerde stilize edilerek kullanılan Lale Anadolu’ya ve tüm imparatorluk coğrafyalarına Bursa’dan yayılmış.
Bursa Şehir Logosu için Kültür Tanıtma Birliği tarafından ayrıca bir web sitesi hazırlanmış. Logo Tanıtım filmi, Kurumsal Kimlik Kılavuzu ve logo broşürü bu sitede yayınlanacak ve indirilebilecek.
"Logoda yeşil eksik kalmış”
Lale figürünün Bursa’dan çok İstanbul'u anımsatıyor olması bir yana, logoda yeşil renge hiç yer verilmemesi ben dahil tüm Bursalılar'ı hayal kırıklığına uğrattı.
Oysa YEŞİL Bursa'nın rengidir. Öncelikle Yeşil Camisiyle ve diğer camileriyle, türbeleriyle, erenleriyle, dağıyla ve Bursasporuyla yeşil renk Bursa'ya yakışır. Her ne kadar yeşili azalmış da olsa Bursa "Yeşil Bursa"dır.
En azından yeşil renk lalenin yapraklarında kullanılsaydı diyorum. Bu sayede Bursa'nın anlamı kısmen de olsa tamamlanmış olurdu. Ya da teleferikte olduğu gibi birkaç figür hazırlatılıp halk oyuna sunulsaydı.
Nihayetinde Bursa Bursalılar'ın...
Yapılmadı.
Bursalı da kendisine sorulmadan oldu bittiye getirilen yeşilsiz bir lâleyi Bursalı saymadı....
Bakalım Bursalı olmayan bir logo Bursa’yı ne kadar temsil edecek?
Bekleyelim, görelim...
yazıyı dikkatle okudum. dayatmacı merkezi yönetim anlayışının alışılagelmiş sayısız alalade örneği.
YanıtlaSilaslında izmit çinilerinin temel renkleri seçilmiş.
lacivert ya da mavi rengin bu logida ne işi okduğuna dair getirilen anlatım kifayetsigin rengi... yani mor.