13 Ağustos 2015 Perşembe

Ve 'Sonsuza dek Barış'tılar...


Yurdun pek çok yerinde olduğu gibi Kumyaka/Siği'de de yıllarca barış içinde yaşamış Rumlar ile Türkler bir arada. Sonra Yunan askeri Anadolu'ya girince değişmiş işin rengi. Bir anda "komşuluk" rafa kalkmış ve en vahşi duygular çıkmış açığa.
"Çabuk çabuk, beş yumurta bir tavuk!" diyerek yumruklanan kapıların ardında korkuyla bekleşen Türk insanı kapıyı yumruklayan Rum'un isteğini yerine getirmeye çalışırken, daha düne kadar can ciğer komşuluk ettiği insanların bu denli değişmiş olmasına şaşırmış.
"Ah, demek ki yıllardır.........."
Sonrası savaş, sonrası mübadele, sonrası barış...
Ve yıllar sonra atalarının yaşadığı toprakları görmeye dünyanın dört bir yanından gelen Rumlar.
İyiymişiz oysa. Savaşa ne gerek varmış?
Varmış işte...
Sular dalgalanmadan durulmazmış.
Ama yeter artık.
Artık durgun suyu dalgalandırmayın. Durduk yere bulandırmayın.
Biliyoruz siz bulanık sularda avlanmayı seviyorsunuz ve o yüzden suyu bulandırıyorsunuz.
Lakin biz berrak sularda yüzmeyi seviyoruz.
Bitmek bilmeyen dalgalanmalarla bizi yoran denizin artık durgun halini yaşamak istiyoruz.

Bu yüzden de "Savaşın getirdiği kan izlerini suyla arıtıp 'BARIŞ'ı su'dan getirelim" diyor tarihinde pek çok medeniyet barındırmış Mudanya.
Bu yüzden bir rekora imza atmak istiyor.
Ki tüm dünya duysun Mudanya'nın Kumyaka sahillerinden yükselecek olan 'barış' çığlığını.
Gelecek nesillere ufak da olsa barış adına tarihe geçen bir çaba kalsın.
Gün gelip de "Siz ne yaptınız barıl için?" diye sorduklarında onlara verilecek bir cevabımız olsun.
Yetmeyecek evet ama yine de bir ses vereceğiz hep birlikte.
Ne mi yapacağız?
Suyun üzerinde duracağız...
Mecaz yapmıyorum, suyun üzerinde öylece duracağız...
Ve 30 Ağustos Zafer Bayramı günü Kumyaka sahilinde, saat 13:00'da denizin üzerinde 'Barış Sembolü'nü oluşturacağız.
Bu muhteşem görüntü de havadan fotoğraflanarak gelecek kuşakların barış simgesi olacak.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın Kumyaka Sahili'ndeki İskolya Çay Bahçesi'nde düzenlediği basın toplantısı bu organizasyon üzerineydi.

Mudanya'yı "Barışın Başkenti" olarak nitelendiren Başkan, "Dünya'da barış kenti olmayı hak eden birkaç kentten biri olan Mudanyamızda, ‘Sonsuza Dek Barış' diye haykıracağız" dedi konuşmasında.
"460 gönüllü ile su üzerinde oluşturulacak bu tablo ile savaşta kazananın olmadığını vurgulayacağız" dedi.
Bir kentin belediye başkanının, kentiyle ilgili bütün değerleri öne çıkarması ve o kenti bütün Türkiye ve dünyaya, tüm güzellikleriyle tanıtması gerektiğinin altını çizdi.

460 yüzücü ile gerçekleştirilecek bu organizasyon, Guinnes Rekorlar kitabına girmek için resmi aday olmuş. Rekor denemesi İngiltere'den gelecek olan Resmi Guinness Hakemi ve Resmi gözlemciler huzurunda tamamlanacak ve sonuç aynı gün etkinlik sonunda Guinness hakemi tarafından resmi olarak açıklanacak.
Bu etkinliği daha önce; 2400 gönüllü ile 2012'de İzmir Konak'ta ‘İZİNDEYİZ', 5990 gönüllü ile 2013'de Bursa Nilüfer'de ‘DURUYORUZ' ve 2014'de 6000 gönüllü ile Ankara'da ‘ANITKABİRDEYİZ' projeleri ile Dev Atatürk Portreleri oluşturan fotoğraf sanatçısı Cumhur AYGÜN ve ekip arkadaşları gerçekleştirecek.
Etkinlik bilgileri Sonsuza Dek Barış internet sitesinden ve sosyal medyada da sonsuzadekbarış sayfasından izlenebilir.

NASIL KATILABİLİRSİNİZ?
Gönüllü katılımcı olmak ve barışı tarihe yazmak için 14-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında Mudanya Kent Konseyi'ne 10:00 - 20:00 saatleri arasında şahsen başvurup form doldurarak kaydınızı yaptırabilirsiniz. Bu etkinlik tamamen başvuru tarihleri arasında ilk kayıt yaptıran 460 kişi ile gerçekleşecek. Etkinlik öncesinde kayıt ya da rezervasyon gibi bir ihtimal olmayacak. O yüzden elinizi çabuk tutun.
Etkinliğe katılabilme şartları:
- 15 yaşından gün almış olmak. (Reşit olmayan katılımcılar için ailelerinin yazılı izni gerekmektedir.)
- İyi derecede yüzme bilmek
- Herhangi bir sağlık sorunu bulunmamak.
Katılımcılar etkinlik günü olan 30 Ağustos'ta Kumyaka'ya gelip, kayıt masalarından sıra numaralarını, can yeleklerini ve şortlarını teslim aldıktan sonra, etkinlik alanında bulunan soyunma kabinlerine yönlendirilecekler. Hakemlerin gözetiminde suya girerek sıra numaraları ile eşleşen mantar dubayı bulacak ve 30 dakika kadar hareketsiz kalarak barışı suya yazıp tarihe geçecekler.
460 kişinin Kumyaka sahilinde gerçekleştireceği bu eşsiz görüntü, hava fotoğrafları ile ölümsüzleşecek. Tüm etkinliğin hazırlık sürecini ve tamamlanmasını içeren video belgeseller de tarihe bırakılacak.

Katılımın yüksek olacağını düşündüğüm o gün aynı zamanda memleketim de olan Kumyaka'ya ya erken ya da bir gece önceden gitmeyi planladım ben. Malum o kadar araç ve o kadar insan akacak küçücük köye. Siz de tedbirinizi şimdiden alın.
Biz basın toplantısının ardından Başkan Türkyılmaz ile ayaküzeri 'Sahillerimize Denizotobüsü ve Feribotun Olumsuz Etkileri'ni konuşurken, projeyi gerçekleştirecek ekip de bu olumsuzlukların organizasyona zarar vermemesi için neler yapılması gerektiğini tartışıyordu.

Önce ekiple ve Mudanya Belediyesi Meclis üyeleriyle, sonra da basın mensuplarıyla çekilen fotoğraflar sonrasında 30 Ağustos'ta buluşmak üzere randevulaşarak dağıldı herkes.
Sonsuza Dek Barış için sizleri de bekleriz...
Siz de benim gibi Barış Sembolü'nün tarihçesini merak ediyorsanız tıklayın:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder