28 Haziran 2024 Cuma

62. Yılında Uluslararası Bursa Festivali

 
Bu yıl 62'incisi gerçekleşecek olan Uluslararası Bursa Festivali, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile yaşıt bir festival. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ise 36 yaşında.
Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından  düzenlenen festivalin tanıtım toplantısı Kültürpark Altınceylan Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış, BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik, BKSTV Yönetim Kurulu, sponsor firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış
Toplantının açılış konuşmasını yapan BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış, Kültür, sanat kalitesini arttırmak amacıyla yapılan çalışmalara destek veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e, vakfın onursal başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik nezdinde Durmazlar Makine’ye, Uludağ Premium’a, Harput Holding’e, Şahinkaya Koleji’ne, Özhan Marketler Zinciri’ne, Türk Hava Yolları’na, Karina Otel’e, Çay Taze’ye, Opel- Nescar’a, Kardelen Kestane Şekerleri’ne ve Hayat Hastanesi'ne, Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın ana sponsoru Referans Holding’e, Durmazlar Holding’e ve SÜTAŞ’a teşekkür etti. "Atış Grup" olarak hem şehrin değerlerine sahip çıktıkları hem de bunun bir parçası oldukları için mutluluk duyduklarını söyledi.
BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey
Bir şehirde yaşayanların sadece bina ve yol ile değil, kültür sanat hareketleriyle "şehirli" olabileceğinin altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Festivalimizi tüm Bursa’nın festivali haline getireceğiz” dedi. Bu yıl festival etkinlikleri tüm Bursa ilinde gerçekleşecekti. Bozbey, Bursa’da sanatın varlığının sürdürülebilmesi için BKSTV’nin taşıdığı önemi belirtti ve kendilerine teşekkür etti. Konuşmasında; sanata değer veren kentlerin daha fazla öne çıktığını, bir kentin sadece binaları, sokakları, yolları ya da meydanları ile tanımlanmasının eksik olduğunu, bir kentin kimliğini, o kentin kültüründen ve o kültürden beslenen sanatsal atmosferinden kazandığını, kültür ve sanatla zenginleşen şehirlerin yaşanabilir, anlamlı ve ölümsüz hale geldiğini, Bursa’nın her ilçesinin, her mahallesinin, her sokağının kültür ve sanat etkinlikleriyle dolup taşmasını, canlanmasını, şenlenmesini, her yaştan ve her kesimden yurttaşın sanat faaliyetlerine ulaşmasını istediğini, ve bu yüzden festivalin bu yıl, Yıldırım, Kestel, İznik, Nilüfer, Mustafakemalpaşa ve Osmangazi ilçelerinde de gerçekleşeceğini söyledi. 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey
Ayrıca, Altın Karagöz Halk Dansları yarışmasına katılan ekipler de Bursa'nın 17 ilçesinde gösteri yapacak. Böylece festival (Başkan'ın da dediği gibi) tüm Bursa’nın festivali haline gelecek.

Bursalılar Temmuz'da Festival'de
Anladığımız üzere Bursalılar temmuz ayını festival etkinlikleri ile geçirecek ve birbirinden değerli isimleri sahnede izlemek için 5-31 Temmuz tarihleri arasında bir oraya bir buraya koşturacak. 

FESTİVAL KONUKLARI
5 Temmuz’da Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın Siudy Garrido Flamenko Topluluğu ile Merinos Park’ta yapacağı konserle başlayacak festivalin içeriğine ve programına BKSTV'nin sayfasındaki dijital kitapçıktan ulaşabilir, programınızı ona göre yapabilirsiniz. 
Ben yine de şöyle bir tablo çıkardım:

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu 
Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu
14 Temmuz’da Şevval Sam ve Pera Filarmoni Orkestrası “Aşkı Bulacaksın”
16 Temmuz’da Fatih Erkoç ve Kerem Görsev “Trio Jazz Project”
18 Temmuz’da Ahmet Özhan
20 Temmuz’da Dedublüman
21 Temmuz’da Nükhet Duru ve Pow Trio feat Cenk Erdoğan “Nünü Caz Söylüyor”
23 Temmuz’da Celtic Legends
25 Temmuz’da Bekir Ünlüataer “Zeki Müren Eserleri”
29 Temmuz’da Emel Mathlouthi

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu
30 Temmuz’da Burçin Büke, Güvenç Dağüstün ve Zuhal Olcay “Şair Şarkıları”

Merinos Parkı
22 Temmuz’da Jehan Barbur & Dilek Türkan & Ceylan Ertem & Zuhal Olcay, Bülent Ortaçgil “Kadın Sesi Değmiş Şarkılar”
26 Temmuz’da Ceza, Mercan Dede ve Hayko Cepkin “Best of Genres”
27 Temmuz’da KÖFN - Feride Hilal Akın
28 Temmuz’da Aziza Mustafa Zadeh
31 Temmuz’da Büyük Ev Ablukada

Yıldırım Cazibe Merkezi
8 Temmuz'da Duble Salih "Ege'nin İki Yakası"
25 Temmuz'da Berlin Europa Senfoni Oda Orkestrası ve Erdal Akkaya
28 Temmuz'da Erkan Oğur, Coşkun Karademir ve Derya Türkan "Eski Müzik" 

Balat Ormanı Ormandaki Kulübe
18 Temmuz'da Anna Maria Jopek feat Piotr Wojtasik Quintet
22 Temmuz'da No Land 
30 Temmuz'da Şenay Lambaoğlu

Mustafakemalpaşa Amfi Tiyatro
9 Temmuz'da  Ramazan Sesler "Babadan Oğula Bir Gırnata Efsanesi"

Kestel Açıkhava Tiyatrosu
10 Temmuz'da Abhazya devlet sanatçısı Gülcan Altan

İznik Antik Tiyatro
27 Temmuz'da Bedreddin Oratoryosu

HALK DANSLARI YARIŞMASI KONUKLARI
Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması 7 Temmuz akşamı Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda, yarışmaya katılan 23 ekibin 3'er dakikalık gösterileriyle başlayacak. 12 Temmuz akşamı yine aynı yerde final yapacak. 
Bu yılın yarışma konukları; Bolivya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, Japonya, Kazakistan, Kolombiya, Kosova, KKTC, Kuzey Makedonya, Letonya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Tayland, Türkmenistan ve Uruguay. 

FESTİVAL BİLETLERİ
Festivalde bazı konserler ücretsiz. Ücretli olan konserler için biletler, 29 Haziran saat 20:00'den itibaren biletinial.com internet sitesinden alınabilecek.

KONSERLERE ULAŞIM
Şehir içinde gerçekleşecek konserler toplu taşımayla ulaşılabilecek noktalarda. Balat'ta ya da İznik gibi daha uzak yerlerde gerçekleşecek olan konserler için (henüz planlanmış olmasa da) belki Bursa'dan servis aracı kaldırılabilecek.

Tarih ve Tekerrür
60. Uluslararası Bursa Festivali tanıtım toplantısını anlattığım yazımı şu sözlerle sonlandırmıştım:
Yazarın notu:
"2016 yılındaki 55. Uluslararası Bursa Festivali'nden bu yana festivallere gitmiyorum. Çünkü konserlerde mütemadiyen herkesin cep telefonu ile çekime başladığı konserlerde sahneyi önümdekilerin ekranından izlemek zorunda kalıyorum. Sonra da izleyicilere "Ne çektin be dostum!" sözleriyle isyan ediyorum.
Buna da bir çözüm bulunsa festival ve tüm konserler daha keyifli hale gelecek.
Uluslararası olan festivalde sadece üç ismin uluslararası isim olmasını dünyanın içinden geçtiği şartlara ve BKSTV'nın yenilenen yönetiminin yeniliğine bağlıyorum.
Maliyetlerin katlanarak arttığı şu günlerde festivale destek veren tüm sponsorlara ve festivalin yaşaması için çalışan Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'na şehrim adına teşekkür ediyorum. Ve; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım kitapçıklarının biraz daha özenli olmasını talep ediyorum."

62. Festival, 2024
Bu yılki kitapçıklar çok özenli ve hem Türkçe hem İngilizce olarak hazırlanmış. Kapağın yeşil-beyaz renkleri Bursa'yı, üzerinde uçuşan kar taneleri de Uludağ'ı hatırlatıyor. Sadece, kitapçıklar ortadan zımbalı olduğu için elde tutması biraz zor.
Bu kez festivalde (adına yaraşır şekilde) uluslararası sanatçılara daha çok yer verilmiş. 

Tanıtım sonrası basın mensupları tarafından 62 yıldır süregelen festivalimizi Bursa turizmine katkı sağlayacak kadar büyütebilir miyiz diye soruldu. Özellikle de Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması'nın gerçekleştiği o bir haftayı daha fazla öne çıkarabiliriz mesela. 
Bu minvalde öneriler sunuldu, sorular soruldu... Başkan Bozbey her öneriyi not aldı, soruları cevapladı. Eski coşkulu festivalleri ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gibi bayramları da daha geniş ölçekli olarak, stadyumlarda yapmak istediğini özellikle belirtti. Sanatçıya, sadece bir kesimin sanatçısı olarak değil, sanatını yapan kişi olarak bakmayı öğrenmemiz gerektiğini, ötekileştirme yapmayacağının altını çizdi.

Önümüzdeki festivallerin ve bayramların hepsi birbirinden daha kusursuz ve daha zengin olması en büyük dileğimiz. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve belediyelerde yönetime yeni gelen ekiplerin karşılaştığı sıkıntılar kültür sanat etkinliklerinin yapılmasını gittikçe zorlaştırıyorsa da, yapmak lazım. Şimdi sırası mı diyenleri de kolundan tutup konserlere getirmek lazım. 
Medeniyeti, eğlenceyi, iyi yaşamayı, hayattan keyif almayı, kısaca; ruhu beslemeyi ihmal etmemek lazım.
Keyfi de ince zevklerde ve kaliteli etkinliklerde aramak lazım. Kaliteli etkinliklerde de kaliteli davranmak lazım.
Mesela, konser izlerken sanatçı sadece size özel konser veriyormuş gibi davranmamak ve telefonla çekim yaparken arkadaki insanları da düşünmek lazım.
Her geçen gün büyüyen, genişleyen, yayılan, kalabalıklaşan, sıkışan, bunalan, karmaşıklaşan Ulu Şehir Bursa'da, gelişmeyi ve medeniyeti unutturmamak lazım...

Son söz biraz muzip olsun.
Hatırlayın; 62'den tavşan yapardık çocukken. Zannedersem Bursa Festivali de 62. yılında hareketli, sevimli ve bembeyaz bir tavşana benzeyecek…

28 Haziran 2024 / C.E.Y.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder