28 Ağustos 2023 Pazartesi

Nilüfer'in Tuvaletsiz Parkı

Nilüfer Üç Fidan Parkı

Nilüfer İstasyonu'nda hafif raylıdan inip eve doğru yürürken Üç Fidan Parkı'nın içinden geçiyorum hep.  Ezgi Kitabevi'nin köşesinden dönüp de parkla karşılaştığımın her seferinde içime huzur doluyor. Bu da elimi telefonumun kamerasına götürüyor. Bu sayede de arşivimde parkta çekilmiş yüzlerce fotoğraf birikiyor.
Çimenler üzerinde yayılanlar, elindeki enstrümanını hafif hafif çalanlar, hamaklarda sallananlar ve insanlar arasında sereserpe yatıp huzurla uyuyan hayvanlar. Adeta Avrupa parklarında ya da sokaklarında gördüğümüz bir manzara...
"Gülümseyin Nilüfer'desiniz..."
Lakin bu güzel manzara sabah olduğunda tersine dönüyor. Oraya buraya atılmış boş bira şişeleri, bazısı toplanmış ama çöpe sığmadığı için çöpün dibine bırakılmış çöp poşetleri, etrafa saçılmış sigara kutuları, izmaritler ve dahası... Adeta çevre bilinci gelişmemiş vatandaşların pikniğe gidip keyif yaptıktan sonra arkalarını toplamadan döndükleri manzara.
"Gülümsemeyin, siz Nilüferli değilsiniz?"
Neyse ki dağınıklığı toplayan görevli kısa bir zaman içinde parkı eski haline getiriyor ve akşam olunca vatandaşlar bu tertemiz parkı yine çöplüğe çeviriyor. Olur da park birkaç gün temizlenmezse ortaya çıkacak görüntüyü hayal edin bir...

Nilüfer Üç Fidan Parkı
Nilüfer Üç Fidan Parkı "Gezi" olayları esnasında "çapulculara" kucak açmış olmasının yanı sıra pek çok sanat etkinliğine de ev sahipliği yapar. Bu nadide yeşil alanda paneller düzenlenir, konserler verilir, danslar edilir, filmler izlenir. 
Nilüfer Üç Fidan Parkı aynı zamanda afet durumunda toplanma alanıdır. 
Ancaaakkk! İçinde bu alanın içinde Allah rızası için bir tek tane umumi tuvalet yok. Bu sebeple geceleri parkta saatlerce oturan insanlar ihtiyaçlarını ya bizim sitenin duvar diplerinde ya da karşıdaki pastanenin tuvaletinde gidermek zorunda kalıyor(muş). 
(Nilüfer'in diğer parklarında durum ne bilmiyorum. O yüzden de yazımı sadece Üç Fidan Parkı ile sınırlı tutuyorum.)

"Tuvalet 10 TL" 
Bugün gördüm ki Cicim Pastanesi sonunda bu taleple baş edememiş ve kasasının önüne "Tuvalet 10 TL" yazmış. Geceleri mekân içinde tuvalet kuyruğu oluşuyor, baş edemiyoruz diyorlar. (Metrodan inenler de Burger King'in tuvaletine daldığı için olsa gerek, tuvaletin kapıları alışveriş fişindeki barkod ile açılıyor.) Nihayetinde oralar umumi tuvalet değil... 
Ve bugün duydum ki bizim sitenin kapıcısı geceleri site duvarları etrafında nöbet tutuyormuş. Çünkü parkta oturup biraları art arda yuvarlayanlar böbrekleri fazla mesai yaptıkça çareyi duvar dibine çövdürmekte buluyormuş. Görevlimiz nöbet tutmasa evlerde sidik kokusundan durulmayacak demek ki!

Çözüm ne?
Pastane çalışanı Nilüfer Belediyesi'ne defalarca mail yazdığını ancak bu konuda hiçbir gelişme/çalışma olmadığını söylüyor. Çevre sitelerden de şikâyet mailleri alıyorlardır ihtimal. Da, tıppp! Sessizlik...
Parkı insana açmak kolay da, parkı insan kullanımına uygun hale getirmek bu kadar zor mu? İstanbul'da olduğu gibi parklara parkın görüntüsünü bozmayacak ve Bursakart ile ya da jetonla girilebilecek tuvaletler yapılamaz mı? 
Bir afet anında (sağlam kalırlarsa) ihtiyacımızı çevredeki dükkânların tuvaletlerinde mi gidermeye çalışacağız? Afet anında nasılsa yemek yiyemeyeceksiniz, o zaman tuvalet ihtiyacınız da olmayacak mı diyeceksiniz? Yoksa, baban da mı klozete s..rdı, çim işte bir yere mi diyeceksiniz? 

6 Şubat depreminde gördük ki insanların, özellikle de kadınların en büyük ihtiyacı tuvalet. Ki deprem sonrası yazdığım Depremin Kadın Yüzü yazısında bu konuyu en ince detayına kadar enine boyuna anlatmıştım. O yüzden tekrar anlatmıyorum.

Toplanma alanı ya da park, insanların topluca bulunduğu her yerde muhakkak ama muhakkak tuvalet düzeni olmalı diyorum. Ki, kendi pisliğimizde boğulmayalım...
Aslan yattığı yerden belli olur derler. Yaşadığımız yer yatağımızdır. Yatağımız aynamızdır...

28 Ağustos 2023 / C.E.Y.

1 yorum:

  1. Evet İstanbul sahilleri tuvalet konusunda gayet iyi. paralı olunca temiz de oluyor.

    YanıtlaSil