10 Ekim 2019 Perşembe

Bursa’dan Antalya’ya Sanat Çıkarması

“Bursa Kadın ve Umut Platformu Sanatçıları Antalya Kaleiçi Old Town Festivali’nde”
Bursa’da 2017 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak sergi kapsamında buluşan 123 kadın sanatçının oluşturduğu Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu’ndan 45 sanatçı, 10-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Antalya Kaleiçi Old Town Festivali’ne katılmak üzere Bursa’dan yola çıktı.
Festivale Proje Koordinatörü Deniz Nuray Türkmen ve Sanat Danışmanı Rıdvan Özgür eşliğinde 80 eser ile katılan Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu sanatçıları, Muratpaşa Belediyesi Fuayesi’nde ve Kaleiçi Buda Cafe’de iki farklı sergi açacaklar. Ayrıca Kaleiçi’nin sokaklarında resim yapacak, eserlerini sergileyecekler. 'Portrelerin Ressamı' olarak tanınan İranlı ünlü ressam Arezou Behrang yapacağı atölye çalışmasında kendine özgü bir teknik olan, ‘Spatula ile Suluboya’dan örnekler gösterecek.
Kaleiçi Old Town Festivali
4 yıl önce Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından başlatılan Kaleiçi Old Town Festivali, Kaleiçi’nin hikâyesini dünyayla buluşturmayı amaçlıyor. Kaleiçi'nin sokakları, meydanları ve Üç Kapılar, Hıdırlık Kulesi, Kale Kapısı gibi anıtsal mekânlar günün her saati birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak. Ukrayna'nın “onur konuğu ülke” olarak katıldığı festivale bu yıl 24 ülkeden 48 şehir yer alıyor.

Kadın ve Umut 2017
Deniz Nuray Türkmen, 2017 yılında başlattığı “kadını, sanatı ve umudu” öne çıkartan projesi ile kadınları sanat şemsiyesi altında buluşturdu ve bu proje ile umuda ihtiyacı olanlara umut oldu. Kadın sanatçıların eserlerinden oluşan sergilerden elde edilen gelirler ile çeşitli projelere katkı sağlandı.
27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde düzenlenen sergide, çoğunluğu Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği'nden olmak üzere toplam 50'den fazla kadın sanatçı cam, seramik, heykel ve resim sanatından ürettikleri çalışmaları Kadın ve Umut projesine hibe ettiler. "Kadın ve Umut" temalı sergiden elde edilen gelir, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği'ne aktarıldı.
Kadın ve Umut 2017
Ayrıca Kadın ve Umut Haftası bünyesinde gerçekleşen panelde Sanatçı Esra Çubuk "Sanatta Kadın ve Umut", Okutman Evrim Sırmalı "Kadın ve Sanat", Yazar Gonca Elmas "Gelecekteki Erkeği Eğitmek", Dr. İlay Yılmazlar "Umut Çocuğumuzundur", Prof.Dr. Nazan Erkmen "Atatürk, Kadın ve Sanat" ve Psklg. Belgin Altop "Kadın ve Umut" konuları üzerine konuşmalar yaptılar.

Kadın ve Umut 2018
2018 yılında Dünya Kadınlar Günü kapsamında, 5-9 Mart tarihleri arasında gerçekleşen "KADIN ve UMUT 2018 Plastik Sanatlar Sergisi", sergi Küratörü Seramik Sanatçısı Huri Aykut ile serginin Proje Koordinatörü ve Kurumsal İletişim ve Basın Danışmanı Deniz Nuray Türkmen'in yoğun emekleri ile ortaya çıktı. Sergi, çoğunluğu Bursa'da yaşayan yaklaşık 90 kadın sanatçının resim, baskı, cam, seramik, heykel ve tekstil sanatları gibi disiplinlerde ürettikleri eserler ile “Kadınla 2018 Plastik Sanatlar Sergisi” adı altında gerçekleşti. Sergiden elde edilen gelir Türk Anneler Derneği’ne hibe edildi.
Kadın ve Umut 2018
Serginin açılışından önce düzenlenen konferansa Seramik Sanatçısı Prof. Ayşegül Türedi Özen, Bursa'dan Ressam ve Seramik Sanatçısı Arzu Karayel, Ressam ve Sanatla Terapi Uzmanı Esra Çubuk, Nilüfer Kadın Korosu Derneği Başkanı Dr. Aysel Gürel, Gönlüferah Otel Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Akbaş ve Bursa Türk Anneler Derneği Başkanı Hande Gençosman konuşmacı olarak katıldılar.
Serginin ikinci gününde İranlı kadın ressam Arezou Behrang suluboya atölye çalışması ile izleyicilere farklı tekniklerden örnekler gösterdi.

Kadın ve Umut 2019
Kadın diyerek, Umut diyerek, Sanat diyerek, Kadın Varsa Umut Var diyerek yola çıkan Deniz Nuray Türkmen, projenin üçüncü yılında projeyi daha da genişletti ve çalışmalarını 2019 yılında Kadın ve Umut Sanat Haftası adıyla gerçekleştirdi. 20-28 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleşen ve Seramik Sanatçısı Huri Aykut Ülker ile Deniz Nuray Türkmen’in birlikte yürüttükleri projenin geliri bu kez Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği UCİM’e hibe edildi.
Kadın ve Umut 2019
Bu kez proje daha da genişledi ve projeye hem yurt içinden, hem yurt dışından katılarak destek veren 110 kadın, yaptıkları resimler, seramik, taş ve ahşap/ağaç çalışmaları ile, yani 123 çalışma ile, BAOB Oditoryum fuaye alanında düzenlenen sergide yer aldılar
Hafta kapsamında Nilüfer Kadın Korosu "Romantik ve Nostaljik Şarkılar"dan oluşan bir konser verdi ve konserin geliri yine UCİM'e hibe edildi.
Projenin ikinci gününde Avukat Mine Rana Dayıoğlu ve Klinik Psikolog Sabri Çakar'ın katıldığı UCİM Paneli'nde taciz ve istismarın hukuki ve psikolojik boyutları konuşuldu. Panelde Esra Çubuk bir sunum yaptı, sonrasında da katılımcılarla birlikte "Eğitim İçin Sanatla Terapi ve Yaratıcılık Atölye Çalışması" gerçekleştirildi.
Yine Kadın ve Umut Sanat Haftası kapsamında bir Edebiyat Paneli düzenlenerek, Edebiyatta Kadın Etkileri irdelendi. Kolaylaştırıcılığını Gazeteci Yazar Canan Ekinci Yılmaz’ın üstlendiği panele katılan kadın şair ve yazarlar; Lider Erşan, Benen Çetindağ, Hikmet Işık Cankat, Seçim Seziş ve Ayşen Gencer katıldılar. Panelde hem edebiyatın kadını şekillendirişi, hem kadının edebiyatta yer alma mücadeleleri, hem de edebiyatın kendisi konuşuldu. Şehir dışından gelerek projeye destek veren edebiyatçılar yanlarında getirdikleri kitapları imzaladılar ve elde edilen geliri UCİM'e bağışladılar. Panelin ardından Nalan Karagöz tarafından Yaratıcı Okuma Atölyesi çalışması yapıldı. 
Kadın ve Umut Sanat Haftası’na eserleri ile katılan İranlı ressam Arezou Behrang, yaptığı atölye çalışmasında kendine özgü bir teknik olan, "spatula ile suluboya"dan örnekler gösterdi.
2019 Kadın ve Umut Sanat Haftası Gönlüferah Otel'de düzenlenen Gala Yemeği ile nihayetlendi.

Canan Ekinci Yılmaz / 10 Ekim 2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder