21 Ocak 2023 Cumartesi

Kutlu Payaslı ile Rüya Gibi Geçen Yıllar

Devlet Sanatçısı Kutlu Payaslı ile rüya gibi geçen yılları konuştuk uzun uzun. Rüya gibi geçen bu sohbeti kısaltmaya gönlüm razı gelmediğinden iki bölüm halinde yayınlamaya karar verdim. Umarım iki bölümü de keyifle izlersiniz.
19 Ocak 2023 / C.E.Y.
Kutlu Payaslı ile Rüya Gibi Geçen Yıllar (1)

Kutlu Payaslı ile Rüya Gibi Geçen Yıllar (2)

Kutlu Payaslı (d. 27 Haziran 1936 Amasya), Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.
Amasya doğumlu Payaslı ilkokula Amasya Plevne İlkokulu'nda başlar, daha sonra babasının görevi dolayısıyla gittikleri Urfa'da, üç ay kadar Cumhuriyet İlkokulu'nda devam eder. Ortaokul hayatını Amasya'da tamamlayan Payaslı, Amasya'da lise olmadığı için  Haydarpaşa Lisesi'ne gider. Liseyi burada bitirir. 1955 yılında açılan sınavla Ankara Radyosu'na girer. 1963'te koro şefliğine atanır, sayısız konser yönetir 1977-1989 yılları arasında TRT Ankara Merkez Repertuvar Kurulu üyeliği yapar. 1979'da İzmir'e yerleşir ve Ege Üniversitesi'nde sekiz yıl süreyle öğretim görevliliği yapar. 1968'de Ürdün Kralı Hüseyin tarafından verilen Liyakat Madalyası, 1971'de İstanbul Ekspres Gazetesi'nin verdiği "Yılın Erkek Şarkıcısı" ödülünü alır. 1998 yılında T.C. Kültür Bakanlığı'nca kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilir.

Murat Kuter tarafından kalem alınan ve Kutlu Payaslı'nın hayatını anlatan "Sanata Adanmış Bir Ömür" kitabını dijital olarak bu adresten okuyabilirsiniz. https://www.kuterpr.com/3d-flip-book/kutlu-payasli/

"Sanata Adanmış Bir Ömür" 
Türk Sanat Müziği sanatçısı. 27 Haziran 1936, Amasya doğumlu. Gerçek soyadı Payaslıoğlu olan Kutlu Payaslı, İstiklal Savaşı gazisi ve Ziraat Bankası memuru Yümni Bey ve Adalet Hanımın dört erkek çocuğundan üçüncüsüdür. İlk ve orta öğrenimini doğum yerde Amaysa Plevne İlkokulu ve Amasya Ortaokulunda tamamladı. Daha sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesinden mezun oldu. 1955 yılında açılan sınavla İstanbul Belediyesi Türk Müziği Konservatuvarı’na girdi. Aynı yıl 5 Kasım’da Ankara Radyosunun açmış olduğu stajyerlik sınavını da kazanması üzerine Ankara Radyosunda çalışma kararı aldı. Askerlik görevini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1961 yılında Ankara Radyosu prodüktörlerinden Tuncay Gümüşoluk’la evlendi ve bu evlilikten bir kız, bir erkek çocuğu oldu.
İlk bestesini “Bu Şarkı Senindir Dinle Sevgili” adıyla 1957’de yapan sanatçı, ilk solo performansını Ankara Radyosunda 3 Şubat 1958’de gerçekleştirdi. Sanatçı 1963 yılında koro şefliğine başladıktan sonraki dönemlerde Anadolu’nun çoğu illerinde ve yurt dışında şef ve solist olarak konserler verdi. 1971 yılında İstanbul Ekspres gazetesi okurları tarafından “Yılın Erkek Sanatçısı” ödülüne layık görüldü. 1977 yılında Milliyet gazetesinin düzenlediği yarışmada “Gönül İsterdi ki Böyle Bitmesin” ve 1997’de “Sen Nisansın Daha Ben Sarı Eylül” adlı şarkılarıyla bestecilik ödülünü kazandı. Ayrıca 1971’de Amman’da yönettiği TRT korosundaki başarışı nedeniyle Kral Naibi Hasan tarafından “Kevkeb-Sani Onur Madalyası” verildi.
1997 yılından sonra iki yıl TRT merkez repertuar, 1995-1997 arasında ise Merkez Denetleme Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. 1979 yılının sonlarında İzmir’e yerleşen sanatçı, orada kurduğu tavuk çiftliğini on yıl işletti. Aynı dönemde Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarında altı yıl repertuar, üslup/tavır ve ses eğitim dersleri verdi. 1993-2000 yılları arasında TRT 1’de yaptığı “Gönül Bahçemizden” adlı program 1987 yılında Türki Devletler Yayın Birliği tarafından “En Başarılı Müzik Programı” unvanını elde etti. 1998 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Sanatçısı” olarak ödüllendirilen Kutlu Payaslı’nın radyolarda yayınlanan 25 bestesi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder