13 Ekim 2022 Perşembe

Zamanın Ruhu Mavi

ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ, 2022 BURSA
Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali 20 Ekim-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa'da gerçekleştirilecek. 
Bienal'in bu yılki ilk edisyonunun ana teması "Zamanın Ruhu: Mavi".
Yüze yakın seramik sanatçısının bu tema kapsamındaki yapıtları Mimarlar Odası'nın BAOB Yerleşkesi'ndeki salonunda yer alacak. İkinci sergi, Hacettepe Üniversitesi'nin Macsabal Heykelleri Koleksiyonu Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'nin bahçesinde gösterilecek. 
Bir diğer sergi Türkiye Seramik Federasyonu'nun "Zamanın İzinde" başlıklı koleksiyonundan oluşuyor. Çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan bu değerli koleksiyon Hilton Oteli'nin fuayesinde sergilenecek. 
Ayrıca Hilton Oteli'nin bahçesinde de yine Macsabal heykellerinden bazıları yer alacak. Bienal'in onur sanatçıları Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon'un çalışmaları Akeramos Sanat Merkezi'nde açılacak özel bir sergide sunulacak. 
ÇEK Sanat Merkezi ise genç sanatçı adaylarının çalışmalarından oluşan "Düşler ve Arabalar" seramik sergisine ev sahipliği yapacak. Bursa Uludağ, Bilecik Şeyh Edebali, Hacettepe ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden seramik bölümü öğrencilerinin çalışmaları görülebilecek.
Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı'nın yaptığı ve bu yıl ilki gerçekleşecek olan Uluslararası Seramik Bienali'ni, Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Batukan Belge ve Proje Koordinatörü Huri Aykut Ülker ile böyle konuştuk:
Canan Ekinci Yılmaz - Huri Aykut Ülker - Fatma Batukan Belge

Kente yayılan seramik sergileri
Bienalin iki onur sanatçısı var; biri seramik sanatçısı ve akademisyen Prof. Beril Anılanmert, diğeri de Koreli sanatçı Kim Yong Moon.
Beril Anılanmert “Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak” başlıklı bir konuşma yapacak. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders veren Kim Yong Moon ise açılış sırasında bir başka Koreli sanatçı Kim Hyekyoung ile beraber bir performans sergileyecek. 

Zamanın Ruhu: Mavi
Bienalin ana temasını “Zamanın Ruhu: Mavi” olarak belirleyen küratörler Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Renk, günümüzde önemli bir iletişim biçimi, düşünceleri ve duyguları ifade etmenin bir yolu. Sadece sanatta değil, yaşamın tüm alanlarında renklerin etkisi göz önüne alınıyor. Küresel renk otoritesi Pantone Renk Enstitüsü de 2022 için veri tabanında olmayan yeni bir ton yarattı: Sükunetle ortaya çıkan bu mavi kişisel yaratıcılığı vurguluyor ve cesaretlendiriyor, içindeki kırmızı ise heyecan ve dinamizm katıyor. Tüm dünya Pandemi'nin etkisiyle dönüştürücü bir dönemden geçti; kavramlar ve yaşam standartları değişti; fiziksel ve dijital yaşamlar iç içe girdi. Yapay zeka ve dijital dönüşümün damga vurduğu çağımızın Zeitgeist’ine uygun bu mavi bizim için de yola çıkış noktası oldu. Bu kırmızı-mor tabanlı mavi ile seramik sanatçılarımızın yaratıcılıklarının buluşmasından harika fikirler ve özgün yapıtlar doğabileceğini düşündük. Seramik tarihinde en çok kullanılan ve ayrı bir yeri olan mavinin çağdaş seramik sanatındaki yansımalarını görmek istedik.”
Küratörler ayrıca insan enerjisinin en büyük kaynağının umut olduğunu vurgulayan Alman düşünür Robert Havemann’a gönderme yaparak “Hayata canlı, neşeli bir tavırla, iyimserlik ve umutla baktığımız zaman enerji dolabiliriz. Zor zamanlardan geçiyor olmamız yılgınlığa düşürmemeli bizi. Toplumsal iyileşme yolunda çok büyük bir desteğimiz var: Sanat ve yaratıcılık. Çağdaş seramik sanatçılarımızın 2022 yılının rengi mavi ile hepimizi umuda taşıyacağına inanıyoruz!” diyorlar.

Etkinlikler tüm ay boyunca sürecek
Uluslararası Seramik Bienali sergilerinin açılış seremonileri iki gün sürecek olsa da bienal etkinlikleri tüm aya yayılacak. Seramik sanatçılarının atölye çalışmaları ve seramik konulu söyleşiler gerçekleştirilecek. Bienal süresince gerçekleştirilecek konuşmalar şöyle: “Seramik ve Çağdaş Sanat”- Emre Zeytinoğlu, “Mavi-Beyaz Seramikler Ekseninde Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Etkileşimleri”- Fatma Batukan Belge, “Çiniden Porselene”- Turgut Tuna, “Çiniye Adanmış Bir Ömür Turgut Tuna”- Figen Özden, “Bursa’da Çağdaş Seramik Sanatının Gelişimi”- Canan Temizelli, “Seramik Eğitimi”- Tülin Öztürk, “Sanatçının Yolu- Sanat Konuşmaları 1”- Yasemin Sungur, “Seramik Üretim Sürecinde 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanımı ve Sanatsal Öneriler”- Emre Can.
Ayrıca Bursalı seramik sanatçıları atölyelerinde özel çalışmalar düzenleyecekler. Bunlar; “Tabak üzerine Uygulamalar”- Figen Özden, “Seramik Çamur Şekillendirme Temel Teknikleri”- Canan Temizelli, “Cuerda Seca/ Black Line Tekniği”- Arzu Karayel, “Çocuk Seramik Atölyeleri”- Huri Aykut Ülker.

Sinek Kuşu'nun kanadında
Uluslararası Seramik Bienali’nin afişinde mavi zemin üzerinde yer alan sinek kuşunun özel bir anlamı bulunuyor. Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen sinek kuşunun boyu ortalama 6-7 cm’dir ve ağırlığı ise 2 gr’dan azdır. Parlak ve renkli tüyleri küçük bedenlerine devasa bir gösteriş algısı yükler. Bu küçücük bedenler saatte 90 km. hızla uçabilirler ve saniyede 80 kez kanat çırpabilirler. Genellikle dikey değil yatay çırptıkları kanatları havada sonsuzluk işareti çizer. Bu nedenle de sinek kuşlarının sonsuzluğu sembolize ettiği düşünülür. Kuzey Kaliforniya'daki Ohlone Yerli Amerikan halkı, yaradılış efsanesine dayanarak sinek kuşunun Dünya’ya ateşi getirdiğine inanır.
Diğer sanat disiplinlerinden farklı olarak, seramiğin ana malzemesi kilin doğasıyla mücadele eden ve tekniğe hakim olmaya çabalayan seramikçilerin kalbi de yaratım, üretim ve fırınlama aşamalarında bir sinek kuşunun kalbi gibi atar.  Doğa harikası bu kuşun Dünya’ya getirdiği ateş, yapıtlarını pişirip kalıcı hale getirir. İşte Bienal’in afişine konan sinek kuşu, bu sanatın, kanadıyla sonsuza ulaşması dileğini taşır.
Metin: Türk Seramik Derneği Basın Bildirisi

AÇILIŞ PROGRAMI
20 Ekim 2022, Perşembe:
Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi:
14.00: Piyanist Ezgi Aykanat dinletisi
15.00: Prof. Beril Anılanmert konuşması; “Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak”
16.00: Kim Yong Moon, “Macsabal video sunum”

20 Ekim 2022, Perşembe:
Hilton Bursa Oteli:
19.00: “Zamanın İzinde” TSF Koleksiyonu sergisi açılışı
 Onur sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket takdimi
 “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü’nün Turgut Tuna’ya takdimi
 Kim Yong Moon ve Kim Hyekyoung’un Performansı, “Nimet”
 Çok Sesli Müzik Topluluğu Trio dinletisi

21 Ekim 2022, Cuma:
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi:
11.00: “Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisi açılışı
12.00: Mutlu Başkaya konuşması; “Macsabal Heykelleri”

21 Ekim 2022, Cuma:
ÇEK Sanat Merkezi:
14.00: “Düşler ve Arabalar” öğrenci çalışmaları sergisi açılışı 
15.00: “Üniversitelerde Seramik Eğitimi” Paneli, Konuşmacılar: Prof. Beril Anılanmert, Prof. Candan Dizdar Terwiel, Prof. Sevim Çizer, Turgut Tuna — Moderatör: Aysun Çölbayır
Akeramos Sanat Galerisi:
18.00: Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergi açılışı

22 Ekim 2022, Cumartesi:
Turgut Tuna Çini Çiftliği:
12.00: Kim Yong Moon Performansı, “Topraktan…”

22 Ekim 2022, Cumartesi:
ÇEK Sanat Merkezi:
16.00: Yazar ve eğitimci Yasemin Sungur konuşması, “Sanatçının Yolu”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder