Vefatının ikinci yılında 'Erdinç Çelikkol'u Anma Konseri'nde, 3 Şubat 2023 günü 85 yaşında iken aramızdan ayrılan, ülke müziğine iz bırakmış Bursalı sanatçımız Erdinç Çelikkol'u şarkılarla andık.
Sunuculuğunu TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı Nusret Yılmaz'ın, koro şefliğini oğul Tuğberk Çelikkol'un üstlendiği gece, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Merinos AKKM'de yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Konsere, Bursa Baro Başkanı ve Erdinç Çelikkol'un öğrencisi Metin Öztosun, başkanlığı döneminde Nilüfer/Ertuğrul Mahallesi’ndeki bir sokağa Bestekâr Erdinç Çelikkol adı veren Nilüfer Belediyesi önceki dönem başkanı Turgay Erdem, 21. Dönem Bursa Milletvekili Fahrettin Gülenler, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy; güftekârlar, bestekârlar, Bursa'nın koro şefleri, koro üyeleri, kısacası musikişinas sanatseverler katıldı.
Maalesef ki bu anma gecesine, her zaman yanında olan sevgili eşi Neriman Çelikkol rahatsızlığı nedeniyle katılamadı.
Erdinç Çelikkol
Konser öncesi Erdinç Çelikkol'un hayat yolculuğunu anlatan Nusret Yılmaz, bizleri 550 sene evvele, 1475 yılına götürdü. Erdinç Çelikkol'un öyküsü, pek çok Bursalının hikâyesi gibi Konya Karaman'da başlıyor, oradan Rumeli'ye uzanıyor. Rumeli'de Mitrovica kasabasına yerleşen büyük dede Yeniçeri Mahmut'un üç oğlu oluyor. Rahova, Bahattin ve Jaja. Erdinç Çelikkol Jaja'nın soyundan gelen ve Rumeli'den Bursa'ya göçen Terzi Ahmet ile Ayşe Hanım'ın evladı olarak 23 Mart 1938 günü dünyaya gözlerini açar. İlkokulu Hoca İlyas Okulu'dan okur. Orta okulu terk etmek zorunda kalır. Amcası Rafet Çelikkol, Erdinç'i 1951 yılında, henüz 13 yaşındayken Bursa Musiki Cemiyeti'ne kaydettirir. Çelikkol'un yeteneği kısa sürede anlaşılır ve çok geçmeden Çelikkol solist olarak sahnelerdeki yerini alır. 1955 ve 1958 yılları arasında İzzet Gerçeker'in yardımcısı olarak çalışır. 1958 yılında Neriman Ener ile evlenir. Bu arada askere gider gelir. 1960 yılında tüm aile İstanbul'a göç eder ve oraya yerleşir.
Erdinç Çelikkol, hocası Emin Ongan ile birlikte Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde meşk etmeye başlar. Çelikkol hem cemiyette öğretmendir hem de bir yandan gazino çalışmalarına başlar. Gündüzleri de babasıyla birlikte ticaret hayatını devam ettirir. 1962 yılında Bursa'ya temelli olarak döner. Bursa'ya dönen Çelikkol'a Münir Nurettin Selçuk arar ve "TRT İstanbul Radyosu'na ses sanatçısı olarak gelmeni istiyorum." der. Çelikkol Bursa'da kalmak istediğini söyleyerek cevaplar Selçuk'u. Erdinç Bey Bursa'da bir havlucu dükkânı açar. Dükkânın ziyaretçileri Alaaddin Yavaşça, Sadri Alışık gibi pek çok bilinen isim olur. O küçük havlucu dükkânında musiki sohbetleri yapılıyordur. 1963-1985 yılları arasında (sadece 1 yıl ara vererek) 21 yıl aralıksız Bursa Musiki Cemiyeti çalışmalarına devam eder. Recep Birgit, Cahit Peksayar, Burhan Dikencik, Musa Kumral ve Yıldırım Gürses ile birlikte son derece özverili çalışmalar yaparlar. Çelikkol, Mustafa Kavurmacı ile birlikte düğünlerin ve mevlitlerin aranılan ismidir. Havlu dükkânı bir süre sonra Bursa'nın ilk stüdyo kaset-plak dükkânına dönüşür. Dükkânın yıkıldığı 1983 tarihine kadar burada esnaflığa devam eder. 1983 yılında, dönemin Bursa Belediye Başkanı Ekrem Barışık'ın isteği ile konservatuarın başına koro şefi olarak getirilir. 1983 – 2000 yılı Ağustos ayına dek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı'nda Şef, Genel Sanat Yönetmenliği ve Müdürlük görevlerini bir arada yürütür. Daha sonra Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Şefliğine atanır. Şeflik ve müdürlük görevlerini 14 Aralık 1999 tarihinden 23 Mart 2003 yılında, yaş haddinden emekli olana dek ifa etmeye devam eder.
Beste çalışmalarına 1960 yılında başlayan ve çok sayıda eseri TRT repertuvarına alınan Udî ve Kemanî Erdinç Çelikkol, sözleri Mustafa Töngemen'e ait, Nihâvend makamındaki "Gel gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel Ne Olursun" adlı eseriyle, 1991 yılında Milliyet Gazetesi okurlarınca "Yılın Bestekârı" unvanına layık görülür.
"Erdinç Çelikkol'u Anma Konseri"
2018 yılında kurulan Erdinç Çelikkol Kültür ve Sanat Derneği Türk Müziği Korosu'nun ve solistlerinin icra ettiği şarkılarla geçen ilk bölümün ardından, konserin ikinci bölümü gecenin konuk müzisyenleri olan Kanunî Göksel Baktagir ve Çellist Murat Süngü'nün, Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri dahil, Bursalı sazendeler eşliğinde sundukları iki enstrümantal eser ile başladı.
Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri |
Berrak sesi, usta yorumu, samimiyeti ve sahne hakimiyeti ile tam bir profesyonel olan Çiğdem Gürdal, birbiri ardına eserler seslendirdi. Repertuvarında Yesari Asım Arsoy, Göksel Baktagir, Erdinç Çelikkol, Metin Eryürek, Selahattin Pınar, Yusuf Nalkesen ve Erhan Parlat bestelerine yer veren Çiğdem Gürdal konseri tam bir müzik ziyafetiydi.
Erdinç Çelikkol'u Anma Konseri'nin son şarkısı tabii ki Erdinç Çelikkol ile bütünleşmiş olan, "Gel Gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel Ne Olursun" oldu. Kapanışı hep birlikte o unutulmaz şarkı ile yaptık.
Nusret Yılmaz, Tuğberk Çelikkol, Çiğdem Gürdal |
Ne güzel, ne yumuşak, ne titiz, ne çalışkan ve ne kibar bir insandı dedik...
ŞAKAYIK
Benim ilk kez dinlediğim ve sözleri Göksel Baktagir ve Dr. Hüseyin Balkancı'ya, bestesi Göksel Baktagir'e ait olan Şakayık şarkısı neşeli bir tempoda söylenip pozitif enerji saçıyordu ancak bir yandan da Erdinç Çelikkol gibi dünyadan geçerken iz bırakan insanların hayatının anlamını anlatıyordu.
Farz et dünya bir gündür,
Farz et her gün son gündür,
Farz et gülmek ömründür,
Gül gönlünce gül gitsin.
Her güne 'bugün de yaşıyorum' diyerek uyanmak, o günü belki son gün olacağı düşüncesiyle ama ilk günün heyecanıyla yaşamak, nefes aldığı bir ânı bile boş geçirmemek, yaşadıklarıyla hayattan ikna olmak, arkasında güzel anılar, güzel insanlar, güzel evlatlar bırakmak, gözü arkada kalmamak, ömrü boyu gönlünce gülmek ve böyle gülerek, onun en sevdiği şekilde, şarkılar eşliğinde anılmak...
Bestekâr Erdinç Çelikkol Sokağı
2021 yılının Şubat ayında, Ertuğrul Mahallesi’nde bir sokağa Bestekâr Erdinç Çelikkol adının verilmesi nedeniyle düzenlenen törende heyecan ve mutluluğu bir arada yaşayan Erdinç Çelikkol'un, “Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç. Her şey çok güzel. Bu son, çok güzel bir son. Ne zaman, nerede, nasıl, belki yarın, belki yarından da yakın. Bu mutluluğu sizler de yaşayın” diye konuştuğunu hatırlıyorum.
İnsan en çok yaptıklarından değil yapmadıklarından ya da yapamadıklarından pişman olur derler.
Sözleri Orhan Ete'ye, bestesi Erdinç Çelikkol'a ait eserdeki gibi:
"Diyecekler bu dünyada, biri vardı geldi geçti.
Aklan selden esen yelden, nasibini aldı geçti..."
Aklan selden esen yelden, nasibini aldı geçti..."
Erdinç Çelikkol kendi döneminde çok güzel şeyler yapmış, hayattan nasibini almıştı. Üstelik çalışmalarıyla gelecek nesillere de dokunmuştu. Bir ömrü daha olsa dahasını da yapardı.
Hayatta devamlılık esas ise, şimdi onun bıraktığı yerden kendisi de bir çellist olan oğlu, Erdinç Çelikkol Korosu Şefi Tuğberk Çelikkol devam ediyor.
Babasının sevgi ve sanat mirasını en iyi şekilde sahipleniyor. Onun bir telefonuyla sanatçılar Bursa'ya koşuyor. Onun bir davetiyle salonlar doluyor.
14 Şubat 2025 / C.E.Y.
Erdinç Çelikkol'a Vefa Gecesi / 12 Mayıs 2023
"Erdinç Çelikkol'u Anma Konseri" Fotoğraf/Video kayıtları albümü için tıklayınız.
Bursalı Sazendeler
Kanun: Savaş Özkök
Keman: Hasan Dağ
Ud: Sercan Erenler
Klarnet: Fırat Gül
Ritim: Oray Yay
Ritim: Arzu Kayadelen
Ritim: Berat Toparlak
Klavye: Mesut Yiyim