21 Mayıs 2016 Cumartesi

Üç konser, bir yorum

55'inci Uluslararası Bursa Festivali 16 Mayıs günü, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve dünyaca ünlü Klazz Brothers Cuba Percussion grubunun bir araya geldiği 'Senfoniküba' konseriyle başladı.

1. Konser
Açılış konserine gidemesem de, aynı konserin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na özel verildiği geceye katılmaktan geri kalmadım. 
BBDSO üyelerinin 5+1 kişilik Klazz Brothers ile paylaştıkları sahnede ekibin performansından ne kadar keyif aldıkları gözümden kaçmadı.
Tüm orkestra bu kez aynı zamanda izleyiciydi de. Hem de en yakın mesafeden...
Her biri kendi enstrümanında bir virtüöz olan Klazz Brothers ekibinin izleyici ile kurduğu sıcak, samimi ve eğlenceli iletişim konseri daha da lezzetlendirdi. Hele de Zeki Müren'in unutulmaz eseri 'Şimdi Uzaklardasın'ın piyano ile çalınması Bursalılar'ın gönüllerini fethetti.

Konserde son gördüğüm sahne; davul sanatçısı Tim Hahn ile perküsyon çalan Elio Rodriguez Luis ritm konusunda atışırken ve seyirciyi de kendilerine ortak etmiş iken orkestra şefi Orhun Orhon'un piyanoyu teslim alışı, piyanist Bruno Böhmer Camacho'nun sahnede şınav çekmeye başlayışı ve kontrbas Kilian Forster'ın amuda kalkarak ellerinin üzerinde dans edişi oldu.
Orkestra böyle olursa izleyici ne yapmaz? 

Herkes ayaklanır ve herkes olduğu yerde dans etmeye başlar elbet. 
Hatta bazıları kendisini sahnede bulup tüm orkestra üyeleriyle birlikte delirmeye devam eder...

2. Konser
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na özel düzenlenen konserlerden bir diğeri de 20 Mayıs tarihinde Cihan Okan ve Dilek Türkan'ın konuk solist olarak yer aldığı BBŞB Uluslararası Gençlik Senfoni Orkestrası konseriydi. Bu konser de yine Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde verildi.

Konsere Estonya, Letonya ve Almanya'dan gelerek katılım sağlayan müzik okullarının yanı sıra, Bursa'dan, İstanbul'dan ve Balıkesir'den de katılımcılar vardı. Türkan ve Okan'a eşlik eden Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Korosu'nun şefliği Levent Sezgin'e ait idi.
Orkestraya Türkiye'den Çağrı Şen, Letonya'dan Andris Gailis ve Estonya'dan Riivo Jogi şeflik etti.
Orkestra düzenlemelerini Oğuzhan Balcı'nın yaptığı konserde icra edilen eserler Türk bestecilerinden seçilmişti.
Dilek Türkan eski taş plaklardan yükselen nağmeleri anımsatan sesi ve söyleyişiyle, Cihan Okan da güçlü sesi ve güçlü yorumu ile dönüşümlü olarak seslendirdiler şarkılarını.
Türkan, kelebek kadar nahif ama bir o kadar da kendinden emin duruşuyla şarkılarını söylerken sahne dışındaki hayatına gitti gözlerim. Bu genç hanım sair zamanlarda da hep sanat müziği mi dinlerdi? 
Konser sonunda uzun süren bir hediyeleşme ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Seyfettin Yıldırım'ın 'eğlenceli' tercümesi ile uzun süren bir teşekkürleşmenin ardından hep birlikte son bir şarkı söylendi. 
"Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur..." 

3. Konser
12 Mayıs günü Ördekli Kültür Merkezi'nde izlediğim farklı bir konsere gidelim bu kez de.
"Sazlı Cazlı Karadeniz 2016" isimli ve "Müzik ruhun gıdasıysa, caz mükellef bir Karadeniz kahvaltısıdır." cümlesiyle çizilen yol haritasının ilk durağında Bursa'da idi ekip.
Solistliğini ve bağlama ile tambur sanatçılığını Yahya Geylan'ın yaptığı ekipte trompet Taylor Barnett'a, saksafon Stewart James Todd'a, gitar ve düzenlemeler Onur Puza'ya, kontrbas Ayça Kartari'ye, davul ise Emre Kartari'ye emanetti. 
Hepsinin müzik insanı olduğunu düşünmüştüm kendilerini dinlerken. Elimdeki risaleden öz geçmişlerini okuyunca bu düşüncem daha bir perçinlendi.
Turneye "Sazlı Cazlı Karadeniz 2016" isminin verilişi, turnenin Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu ile devam edeceğinden dolayı olmalıydı. Yoksa repertuvar Karadeniz şarkılarından oluşmuş değildi.
Dinleti boyu Yahya Geylan'ın sakin yorumu ve seçilen dingin şarkılar ile ruhumuz dinlendi...

ELEŞTİRİ-YORUM 
Üç konseri ardı ardına anlatmamın bir sebebi var aslında.
Bilirsiniz; konserlerin bitiminde günün anlam ve önemine değinilir, sanatçılara teşekkürler edilir ve kendilerine plaketler ile çeşitli hediyeler takdim edilir. Bu vazife de genellikle etkinliğe destek veren kurumun sorumlusuna verilir.
Büyükşehir'in etkinliklerinde bunu ifa eden kişi genellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt oluyor.
En son şahit olduğum Sazlı Cazlı Karadeniz 2016'da ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Özel Konseri'nde yine kendisi idi bu görevin sahibi.
İki konserin sonunda da sahneye geldiğinde sahnedeki sohbeti ve şarkı istekleri ile sanatçıları epey bir zor durumda bıraktığını fark etmedi. Doğallık ile adeta bir bıçağın sırtında barınan "rahatlık" olgusunun rahatlık tarafından ettiği kelamlarla kendi muhabbetini kendisi sabote etti.
Bir gece önce izlediğim Klazz Brothers'ın üyelerinin İngilizce yaptığı espriler, Muhsin Bey'in Türkçe yaptığı esprilerden daha iyi anlaşılmıştı.
Yine Klazz Brothers'ın akrobatik dansları, Muhsin Bey'in sahnede Cihan Okan ve Dilek Türkan ile birlikte söylediği şarkıdan daha çok alkışlanmıştı.
Klazz Brothers izleyiciyi eğlendirmişti, Muhsin Bey ise o gece sadece kendisi eğlendi.
Hadi "Eğlenmek herkesin hakkı" diyerek bu mukayeseleri bir kenara bırakalım ve gecenin başka bir tarafına bakalım.

Tüm yabancı konuklar konser sonunda yaptıkları konuşmalarda niçin burada olduklarını belirtip, bayramımızın adını 'tam haliyle', "
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak ve hem İngilizce hem de Türkçe söyleyerek Atatürk'ün büyüklüğü karşısında duydukları saygıyı dile getirdiler.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Muhsin Özlükurt ise Bursa'da önemli bir mertebede bulunan bir Türk vatandaşı olarak ne yazık ki bayramımızın adının tam halini söyleyemedi ve "19 Mayıs 1919 Bayramı" dedi geçti. Eksiği konuşmasının devamında telafi eder diye bekledik, etmedi.
Atatürk'ün adını ağzına almaktan adeta imtina etti. 
Tüm salon ahalisi bayramın adını kendisinden tam olarak beklerken, bilerek ya da bilmeyerek yapılan bu gafı o anda sineye çekti. 
Konserin bitiminin ardından eksik kalan Atatürk vurgusu ise Aytaç Toker'in girişimi ile izleyiciler tarafından biraz sert bir biçimde yerine getirildi. 

Özlükurt "19 Mayıs 1919 Bayramı" dediği anda ayağa kalkıp düzeltmeliydi oysa bu eksik söylem. 
Ki vazifeyi üstlenen üstlendiği vazifenin sorumluluğunu layıkıyla yerine getirsin.
Ki böyle bir eksiklik bir kez daha tekerrür etmesin. 
Ki herkes var olmanın ve devamlılığın kendi değerlerine sahip çıkmakla mümkün olacağının bilincine ersin.
YOK SAYMAK ile YOK OLMUYOR tarih.
Artık bu durumlarla karşılaşan herkes bu tavırlara bir DUR desin.

Kendi adıma söz veriyorum ki, 
Bir kez daha aynı durumla karşılaştığım anda kat'iyetle susmayacağım. Sonradan konuşarak ya da yazarak değil, tam da o anda bu yanlışın düzeltilmesini isteyeceğim.
Ve;
Hiçbir siyasî söylemin böylesine güzel etkinlikleri gölgelemesine izin vermeyeceğim... 

****
Bursa Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Gençlik Senfoni Orkestrası
Proje hakkında genel bilgi:
Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi, Almanya Rathenow Müzik Okulu, Almanya Meckenbeuren Müzik Okulu, Estonya Tallin Müzik Okulu, Letonya Riga Müzik Okulu ve Uluslararası Gençlik Senfoni Orkestrası Projesi’dir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ve aracılığı ile Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi ve Almanya’nın Rathenow kentindeki müzik okulu 2004 yılından bu yana kardeş okuldur ve kültürel ve sanatsal çeşitli birçok ortak etkinlikler düzenlemişlerdir.
Sonraki yıllarda yine Almanya’nın farklı bir bölgesindeki Meckenbeuren Müzik Okulu ile Estonya-Tallin ve Letonya-Riga müzik okullarının da katılımıyla bu etkinliklerin kapsamı genişletilmiştir. 2009 yılı Kasım ayında Almanya’nın Rathenow ve Meckenbeuren şehirlerindeki Müzik Okulları, Estonya-Tallin Müzik Okulu, Letonya-Riga Müzik Okulu ve Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi olmak üzere 5 müzik okulunun öğrencilerinin katılımıyla 100 kişilik orkestra ve 100 kişilik koro ile birlikte Almanya’nın Meckenbeuren kentinde, görkemli 2 konser gerçekleştirilmiştir. Toplam 9 gün süren faaliyetler sonunda konserlerden elde edilen gelir, sosyal sorumluluk projesi kapsamında kimsesiz ve yardıma muhtaç kişilere bağışlanmıştır. 2011 yılında Bursa’nın ev sahipliğinde ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Merinos AKKM’de 100 kişilik orkestra ve 100 kişilik koro katılımı ile büyük bir konser gerçekleştirilmiştir. Konserde, uluslararası müziklerin yanında, ülkemiz müzik kültüründen örnekler de sergilenmiştir. Bu etkinlikler süresince, öğrenciler ve öğretmenler için akademik ve kültürel anlamda çok önemli paylaşımlar yapılmıştır. Ev sahiplerinin, konuklarını evlerinde ağırlayarak gerçekleştirilen bu kültürel projelerde, ziyaret edilen şehir ve çevresi ile ilgili bilgilendirme gezileri yapılmakta, tarihi ve turistik yerler tanıtılmaktadır. 7-8 günlük provalardan sonra kardeş okullar, birlikte 2-3 ortak konser verirler. Konserler ise bölge halkı tarafından ilgiyle karşılanmakta ve takdir toplamaktadır. Son olarak, 2013 Eylül ayında yine aynı okulların katılımıyla, Almanya’nın Rathenow kenti ve civarında 2 büyük konser gerçekleştirilmiş ve faaliyetler 8 gün sürmüştür. 2015 yılı Haziran ayında, Letonya ve Estonya’nın ortaklaşa ev sahipliğinde, aynı okulların katılımıyla Riga ve Tallinn’de 2 konser gerçekleştirilmiştir.
Kaynak: Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder